Никога не пращайте документи и какво още да не правите в мрежите?

18.05.2021 10:38 | Видян 1204 пъти

Никога не пращайте документи и какво още да не правите в мрежите?

Няма нищо по-глупаво от фукането в социалните мрежи и това не е досадна забележка, а важна практична информация за сигурността на любимите ви хора и вещи - прочетете днешния ни лайфхак.
Много обичаме да пускаме снимките си от пътешествия в чужбина, но освен онези, които разчитаме да ни завиждат, ги гледат и потенциални крадци. Още нещо, което дава нежелана от нас информация са фотоси на дома ни - всички виждат не само акцентите, но и ценностите, с които толкова се гордеем, както и пролуки за влизане. Има зложелатели, които могат да оберат къщата заради това, да наложат запори и какво ли не. Някои умират да слагат фотоси на децата си и инфо за тях, което също е лоша идея.
Не е умно също да пускаме, когато пак тръгнем да пътуваме, а това ще стане най-късно от юли - снимки на самолетни билети. Влезли в кадър, зад нищо незначещите за нас числа и знаци някой може да разчете важни подробности, а датите да дадат инфо на друг, който да ни атакува неприятно.
Личните ни снимки също могат да се окажат ценни не само за крадци на самоличности - пълно е с такива в нета, фейса, инстаграм, но и за вкарването ни в различни картотеки, откъдето няма излизане.
Това важи и за нашите лични данни. ВСИЧКИ АПП-ОВЕ ГИ СЪБИРАТ. Безжалостно и ненаситно. И бъдещето ще бъде на все по-голямо поглъщане на информация, всякаква информация, даже на пръв поглед да ни изглежда ненужна. С това именно се храни изкуственият интелект.
Как да се справим с това?
Не бързайте да се съгласявате, колкото и да настоява за бързина компът, телефонът или апп-ът, условията на приложенията, а си дайте време да ги прочете от начало до край. Не позволявайте да ви притискат със спешност!
Цялата информация, която се събира, ако не е потребна на конкретната корпорация, разработила приложение, се продават на трети лица. Няма как да знаем кои са те.
Според изследванията на специалистите всъщност не тайните служби, а именно фирми потребяват огромната част от въпросните данни.
НЕ НИ СПАСЯВА ОТ ТОВА ДА СИ КАЗВАМЕ - НЯМА МЕ ВЪВ ФЕЙСА, ЗНАЧИ НЯМАМ ПРОБЛЕМ - ИМАТЕ, ЗАЩОТО ВСИЧКИТЕ ВИ БЛИЗКИ И ПОЗНАТИ СА ТАМ, А ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ ТЕЛЕФОНЪТ ВИ ПРЕДАВА ВСИЧКО ЗА ВАС НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ - ДАЖЕ НАЙ-СКРИТИТЕ ВИ СПОРЕД ВАС ТАЙНИ ПО ХАРД ДИСКОВЕ И ОБЛАЦИ.
Още един безценен лайфхак:
Дори на пръв поглед най-безобидните игрички като примерно Как ще изглеждате на 80 или кой крал/кралица е прероден във вас, са въдици, но които да се хванете и да се разкриете, дори без да го съзнавате на някого. Този някой плаща въпросното

продължи >>

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Няма коментари към тази новина !