Защо може да се отровим с „фрути ди маре”: Какво да правим с времето в карантина

13.05.2021 09:08 | Видян 751 пъти

Защо може да се отровим с „фрути ди маре”: Какво да правим с времето в карантина

Морските продукти – така наречените „фрути ди маре”, които нашега ще определим като „морски дреболии”, са смятани за една от най-полезните храни. Това е така заради голямото количество белтъци. В калмарите – най-неизисканите от тях например, те стигат до 32%. По-малко са октоподите, но в тях, както и в стридите например изобилства важните витамин В12. Той и цинкът – толкова важен за имунитета ни, както сме писали в тези безкрайни коронавирусни времена, са щедро количество и в така изисканите стриди, смятани освен за белег на принадлежност към висшето общество, и за възбуждащи – задължителни за знаменитите плейбои от Казанова насам.

Но за всичко си има чалъм, модерно казано – лайфхак. Много е важно да знаете, че любимата ни фраза, че „само дозата е отрова”, позната още от времената на чревоугодници като древните римляни, е безкрайно вярна точно в този случай.

Едно от най-неприятните състояния, в което можем да изпаднем е така нареченото белтъчно отравяне. То не е шега работа. В някои случаи стига до кома. В други не е по-леко от коронавирусната зараза.

Как се получава? Вариантите са два. Единият е вследствие на неправилно третиране като например почистване, но има и ужасни случаи, когато настъпва парадоксално и е напълно неочаквано.

Вторият вариант е напълно очакван. Той е при преяждане. И не е характерен само за мидите. Шокът може да настъпи след всяка морска храна. Ефектът е бърз и невероятно изтощителен за организма – и за физиката, и за психиката. Не минава нито бързо, нито лесно. Често води до твърде неприятни усложнения.

За да се предпазим, съветите са два – не ядем „фрути ди маре” на съмнителни, нехигиенични, неавторитетни, непрепоръчани места и не ядем много от тях – много значи всичко, което е допълнително върху една скромна порция. Ако ви се струва недостатъчно, повтаряйте си така обичаната от богатите и известните мисъл, която ние научихме, когато правихме интервю с Лаура Биаджоти: „Малкото е красиво”. Е, в случая с морските дарове точно това е формулата на живота и здравето.

Друг лайфхак е свързан с избора ни на такъв тип храна. По-малко хора избират така наречените „коктейли” – или мешаница от „фрути ди маре”. Повечето обаче, неволно и неосъзнато, попадат на тях, когато си поръчват нещо с „морски дарове” в ресторанта: ризото, пица, паста, друго. Първият съвет – и за двата варианта – е да не очакват много.

В евтините пакети бъка от фалшиви стриди, най-често направени от „ракови пръчици/пръстчета”, които на практика се явяват боклука на рибопреработващите предприятия, както сме писали за пилешките „нагети” – БОЙКОТ НА ГРАДУС – те пък са боклукът на месопреработвателите. Също така намиращите се в тези торбички с уж морска храна миди и други „фрути” са продукт на изкуствено производство.

Ако вземаме за вкъщи пакет, хубаво е да погледнем също дали количеството лед е, както се получава де факто 18% или пък е па наука и де юре 7%. Защо ли? Защото си е жива измама, която плащаме достатъчно скъпо даже при евтините „модели”.

В по-скъпите обикновено предимството е на калмарите, а те – по ирония на съдбата, също така най-силно и най-неприятно миришат – та „издават четата”, ако позволите шегата. Защо? Защото са най-евтини и заемат най-много площ. Ако ще купувате, задайте въпрос: „Командорски ли са”. Понеже ще стреснете с познания кои са най-добри продавача, като нищо ще ви препоръча възможно най-вкусния, вместо какъвто падне „коктейлен” плик. За съжаление, даже в по-скъпите морски дреболии превишават количествата кадмий и дрожи. Това пък е лошо, защото повишава риска от проблеми и заболявания на сърцето, храносмилателната и отделителната система, особено на органи, толкова уязвими за коронавируса като съпътстващи – примерно черния дроб, отмиват калция, който е толкова важен за костите ни.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Васко Василев и солисти на Ковънт...

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със...

Шеметните Милица Гладнишка и Нона...

Камен Алипиев - Кедъра „отвръща на артистичната...

Няма коментари към тази новина !