Полезен или вреден е червеният чай каркаде: Какво да правим с времето в карантина

11.05.2021 10:31 | Видян 212 пъти

Полезен или вреден е червеният чай каркаде: Какво да правим с времето в карантина

Мнозина тепърва откриват червения чай, особено завърнали се от Египет и другите страни от Магреба – Северна Африка като туристическите дестинации с добри цени Мароко и Тунис, до които също има чартъри в момента. Носят си оттам и легендите колко много той помага, ала студен, за сваляне на високо кръвно.

Научните опити показват, че няма практически никаква разлика между топлия и студения чай при влиянието върху кръвното. Вдига се за кратко, което е нормален физиологически процес – реакция е на ускоряването на свиването на сърдечния мусул, от топия и се сваля от студения. И в този, и в другия случай обаче ефектът е краткотраен и бързо налягането отива на нормалното си ниво.

Така че особена полезност този чай не показва, освен нормалната за всеки – облекчава болка на гърлото, влияе добре на настроението, особено с киселичкия си освежаващ вкус, на общото самочувствие, а най-вече на по-бързата обмяна, така че да изхвърляме бързо тежките храни и напитки, така типични за Северна Африка.

Обаче червеният чай е доста опасен за емайла на зъбите с образуваните остри и разрушаващи органични киселини, не само с боядисването, което е неприятно само визуално. Затова, ако пиете такъв цвят, след това бързо си измийте зъбите или поне изплакнете устата, за да прочистите негативите.

Едно и също ли е чай от каркаде и чай от хибискус? Ето ви тънкия днешен лайфхак. Не, не е. Каркадето се прави от розелла. Както разбирате по името, това е храст с цветове от типа на розите. Даже така ги и наричат: суданска роза, по което се разбира защо точно този чай е тъй популярен баш в Северна Африка – Египет е съседен, недалеч е Тунис и после идва Мароко. Това е нещо подобно на хибискуса, но не е съвсем същото.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Запечатано с целувка: Поли Генова се...

Поли Генова официално е казала "Да" на своя...

Няма коментари към тази новина !

*}