Чийзкейкът, лазанята и други запеканки вдигат риска за сърцето, очите, кожата: Какво да правим с вре

12.05.2021 09:09 | Видян 951 пъти

Чийзкейкът, лазанята и други запеканки вдигат риска за сърцето, очите, кожата: Какво да правим с вре

Вреден ли е чийзкейкът? Да, ако не решим да го направим без захар и сухи плодове, категорични са истините. Така започваме днешния ни лайфхак, посветен на тази и други храни от типа „запеканки”. Сладкишът от извара може да се подслажда успешно със захарността на самите плодове – естествената фруктоза. За да има смисъл и добавяте сметана, нека да не бъде прекалено маслена.

Опасно ли е по принцип изпичането на захар и яйца е лесно доказуемо с опит – да, получава се реакция, която при честа употреба увеличава трайно риска за заболявания на сърдечно – съдовата система, за катаракта, за състоянието и състаряването на кожата – враг е на колагена, за диабет и за онкологични проблеми.

Тези неща важат не само за десертните „запеканки” като чийзкейка – извара, яйца, плодове и захар според разбиранията, но и за солените варианти като лазанята, огретените и всякакви подобни печива, даже нашето сирене по шопски.

Много е важно на каква температура се пекат. Колкото е по-висока тя, толкова по-голяма е и опасността за здравето. Така чийзкейкът без захар минава на 170 градуса и остатъчните продукти от т.нар. гликиране или КПГ са ОК, ако не консумираме цяла тава. При стандартните над 200 градуса, на които се правят запеканките, вредността е значително по-голяма. И все пак, ако не ядете всеки ден от тях или примерно 700 г на едно хранене, ударът за организма е преодолим. Все пак въздържайте се да не прекалявате нито с честотата, нито с количеството на хранене с тези кулинарни изкушения.

Ако пък сте влюбени в тях от сърце и изпитвате зависимост, можете да се успокоявате с научните данни, според които печеното пиле е 5 пъти по-вредно – БОЙКОТ НА ГЛАРУС, а телешкият стек – цели 10 пъти!

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

Няма коментари към тази новина !