Легендата за хисарския поп в „Горещо”

29.05.2009 17:00 | Видян 5892 пъти

Легендата за хисарския поп в „Горещо”

Някъде през 80-те години на двадесети век в Хисаря се заражда легендата за Хисарския поп - свещеник, прогонен да се скита по пътищата на България, който пее своите песни, забранени от режима тогава. Във втория епизод на проекта „Епопея на забравените" на „Горещо" гост е главният герой в тази легенда Димитър Андонов - човекът, сочен за баща на попфолк културата в България.

Началото на своята музикална кариера Хисарския поп поставя с кражба на пари от родителите си, с които си купува акордеон. Сам се учи да свири на него - слуша изпълненията по радиото и ги повтаря. Прави записите си сам, с техниката в дома си, а тайно на приятели раздава касетки с изпълненията си. Така от ръка на ръка песните „Елена, Елена, дете на дивата пустиня", „Дай си сърцето, на който искаш ти!" и „Звезди ли искаш да ти свалям?" стават хитове. Но по времето на социализма песните и славата на народен любимец му носят само проблеми - забраняват му да пее, гонят го от работа, спират участията му в телевизионни предавания...

Изпълнителят на „Една цигара" е неразделен с акордеона си по време на интервюто и е готов веднага да запее някой свой хит. Дори на момента съчинява песен, която посвещава на водещата на „Горещо" Венета Райкова. В репертоара му има и песен, посветена на Христо Стоичков, която досега не е издавана, затова Хисарският поп я изпълнява специално за зрителите на „Горещо" заедно с още много от неговите „стари, но златни" хитове.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Няма коментари към тази новина !