Старите муцуни в чалгата пред Венета

22.05.2009 15:45 | Видян 5331 пъти | Гласували 2

Старите муцуни в чалгата пред Венета

От тази събота, 23 май 2009 година телевизионният таблоид „Горещо” стартира своя специален проект „Епопея на забравените”, в който ще представи на своите зрители хората, създали фолк културата в България. Във времената, когато мобифоните тежаха по килограм и половина, а левовете се сменяха в марки, в България се зараждаше нещо ново. Нещо, което щеше да се превърне в лайфстайл на цяло едно поколение… В тези далечни времена нямаше финансова криза, имаше финанси и въпросът беше само един: „Тигре, Тигре, имаш ли пари?”…

В първия епизод на проекта гост е човекът, оглавил възродителното движение на фолк легендите - Валдес. Всъщност изпълнителите от зората на чалгата в България изобщо не са забравени, въпреки че вниманието е изместено към „силиконовите певици” и доказателство за това е невероятният успех на партитата, в които участва ретро бригадата на Валдес – Радо Шишарката, Хисарския поп, Тошко Тодоров, Сашка Васева и пр. „Никога не сме изчезвали!” – заявява Валдес. – „Винаги сме били в пространството! През цялото това време ние сме работили. Това, че не са ни показвали по телевизията и умишлено са ни поставили на трупчета да не присъстваме в медии, не значи, че ние сме изчезнали и сме започнали нощна смяна в хлебозавода…”

В началото на музикалната си кариера бившият футболист на „Славия” Валдес изпълнява само рок и поп парчета в нощни барове из цяла България и Скандинавските страни. Първият му опит в непопулярния тогава стил „балкански фолк”, който той определя като „супер чалга” е хитът „Жиголо”, който засяга не толкова позната и популярна тема, която обаче предизвиква интерес: „Малко по-късно тук тръгнаха нещата с жиголо, компаньонки, импулсни телефони… Тогава наистина беше много актуално да вкараш това нещо това пространство… Когато умееш да изпреварваш събитията и го предложиш в клип или песен, гаранция става хит!” Формулата на успеха на песните по онова време е именно да вкараш в тях събития, характерни за времето - „… евала на холдинга…, жега в центъра на София…”, „Попаднах в тази яма, наречена държава – не съм единствен тоя, който полудява!… За да оцелява, всеки се спасява…, мечтаем за ливада в онзи щат Невада…”, „И ловец съм и рибар съм, на закона мамата е..л съм, с чужди булки във коли, язовири и гори”.

Фолк динозавърът не желае да пее с новите „силиконови певици”. Според него за някои от тях сексът е единственият шанс да оцелеят и да останат във „влака-шоубизнес”. „Този бизнес е добре измислен, добра е схемата, но аз не искам да участвам в тези неща! Първо - защото съм музикант! Второ - защото не харесвам тази музика! Аз изпълнявам такава музика, но не точно такава, каквато се предлага на пазара. Имам друга позиция, друг стил, друго виждане за нещата – социалните неща!”
Ще влязат ли Валдес, Радо Шишарката и Сашка Васева в парламента? Има ли място за старите кучета и каква е новата схема за успех на фолк динозаврите? Кой как оцелява във „влака-шоубизнес” и има ли консумация при фолк изпълнителките в момента? Всичко това само в „Горещо”, събота, 23 май, от 22:30 часа по Нова телевизия. И още: уникално изпълнение на Валдес на песен на Оскар Бентън и дует с Радо Шишарката на „Ставай, страна огромная!”.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Жената на новия министър на...

Жената до новия икономически министър е по-популярна от...

Певецът Малума пуска нова линия очила

Регетон звездата Малума пуска своя линия очила съвместно...

Няма коментари към тази новина !

*}