Венета Райкова откри парче от кръста, на който е разпнат Христос

17.04.2009 12:00 | Видян 7145 пъти | Гласували 3

Венета Райкова откри парче от кръста, на който е разпнат Христос

Няколко часа преди настъпването на най-светлия християнски празник чрез специалното си Великденско издание телевизионното предаване „Горещо” ще отведе зрителите си на единственото място в България, в което се пази парче от Светия Кръст и ще им го покаже. В навечерието на Великден Венета Райкова посети Православното духовно средище „Св. Успение Богородично” в Кърджали и разговаря с „кръстителя на Родопите” отец Боян Саръев за пътя на кръста и за вярата.

Отец Боян Саръев разказва как през 2001 година при разкопки са открити няколко бронзови кръста-реликвариуми, а в мощехранителницата на един от тях намират частици от кръста, на който е разпнат Исус Христос. Сега парченцата са се пазят в специално ковчеже в Православното духовно средище „Св. Успение Богородично” в Кърджали, а отец Боян Саръев разказва за многото чудеса, станали на това място – за жени, които отдавна нямат деца и които след поклонение пред тях зачеват и раждат здрави деца, за хромо дете от Златоград, което прохожда, за мъж от Стара Загора в шестмесечна кома, който се събужда след като му занасят парче памук, докоснато до парченцата...

„Да си християнин не е лесна работа!” – казва отец Боян Саръев. – „Вярата е светоглед, състояние на духа!” Според него в момента в Родопите протича един много труден и мъчителен процес на определяне на вярата на помохамеданчените българи – много от тях се завръщат в лоното на Българската православна църква, но за съжаление там много интензивно работят и християнски секти, и мюсюлмани. „За съжаление в България за двадесет години се построиха толкова джамии, колкото не можаха за петстотин години да се построят!” – казва отец Боян Саръев и причината за това е процес, имащ за цел „надмощието на исляма над християнството и убиването всичко българско и патриотично в Родопите”, потурчването на помохамеданчените българи и противопоставянето им на останалата част от българския народ. Целта в крайна сметка „е отчуждаването на самите Родопи и един ден те да се превърнат в анклав.”
Според отец Боян Саръев ислямският фундаментализъм „не стои мирен” и „не подминава България” като целта му е да радикализира вярата на хората и да „превърне всеки мюсюлманин във войник на исляма”. Той споделя и страховете си, че един ден и в България ще има атентатори-самоубийци. Ислямският фундаментализъм търси почва тук заради факта, че в Европа камикадзетата биват разпознавани вече лесно по расовите им белези и арабския им произход. „Ислямският фундаментализъм иска тук, в България да славянизира камикадзетата, т.е. търсят се хора от помохамеданчените българи, които да стават камикадзета, защото те са от европейска раса и са с европейски черти... Така по-лесно се домогват до обектите, които те поразяват!”

Божии знаци ли са големите трагедии преди големите християнски празници? Как да възпитаваме децата си да станат прекрасни християни? Какъв е смисълът на поста и колко пъти трябва да се каем за един грях? Всичко това само в „Горещо” в събота, 18 април 2009 година, от 22:00 часа по Нова телевизия. И още: за ролята на православната църква в борбата срещу ислямския фундаментализъм, за вярата на българина и за християните-свещопалци, за молитвите, греховете, прошката и лицемерното покаяние.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Почина Клара Маринова

Топ телевизионерката и любимата водеща на зрителите от...

Дара Екимова се храни с храна за...

Космическа храна яде Дара Екимова. В момента младата...

Няма коментари към тази новина !

*}