Защо Венета Райкова кръсти сина си Патрик?

21.02.2009 17:22 | Видян 33738 пъти | Гласували 9

Защо Венета Райкова кръсти сина си Патрик?

Телевизионната водеща Венета Райкова стана майка на момче.  Бебето се появи в 6:30 часа сутринта в сряда в столичната болница „Шейново". Името на детето е Патрик Тихомир Георгиев, тежи 3,5 килограма и е високо 52 сантиметра.

Всичко около раждането Райкова е решила да запази в строга тайна. 

През цялата бременност на Венета бъдещите родители не спряха да умуват за име. В крайна сметка си харесали Патрик. "Не е кръстен на някой актьор или нещо подобно, просто ни харесва", поясни съпругът на Венета Тихомир. Сигурно обаче са се поинтересували на какъв светец е кръсено първото им дете - Свети Патрик, покровителят на Ирландия в чиято чест се изпиват милиони литри бира и уиски.

Правдива история и легенди се преплитат за свети Патрик. Със сигурност се знае, че той е роден в Бануен, Уелс и е бил отвлечен и продаден в робство в Ирландия. Първо овладява ирландския език като роден и след това успява да избяга на континента.  Посветен е в сан на дякон, после - на проповедник и най-накрая - на епископ. Папа Селестин го изпраща обратно в Ирландия да проповядва истинната вяра. Очевидно, св. Патрик е пътувал много, особено из келтските страни, обиколил е множество кътчета в Британия, Корнуол, Уелс, Шотландия и Ирландия, после са били наречени на него. Има моменти, в които е трудно да различим кое е истина и кое - измислица. Всякакви истории се разказват за това как той с помощта на дървена тояга завинаги изгонил змиите от бреговете на Ирландия. Една от легендите твърди, че една стара змия успяла да се спаси, обаче светият все пак я надхитрил. Казал й, че е направил кутия, за да се крие в нея. Змията настоявала, че кутията е прекалено малка, за да се побере вътре, но в крайна сметка се напъхала в кутията, за да докаже правотата си. Св. Патрик затръшнал капака и изхвърлил кутията в морето. Всъщност в Ирландия няма и никога не е имало змии, откакто през ледниковия период островът е бил отделен от континента. В много от езическите религии змията е често срещан символ и дори е била обожествявана. Пропъждането на змиите от Ирландия вероятно е символическото означение за края на езичеството в страната. Въпреки че не е първият, донесъл христианството в Ирландия, Св. Патрик е бил този, който е срещнал друидите в Тара и премахнал езическите им права. Той прекръстил военачалниците и принцовете, както и хиляди от поданиците им в Свети Уелс и тези  имена все още съществуват.

Светецът умира на 17 март 461 г. и този ден ирландиците отбелязват с паради, благотворителни акции и с много бира. Към празника се прибавят и всички символи на Ирландия - зеленият цвят и растението шам-рок, което наподобява детелината и не расте никъде другаде.

Челюстната кост на Св. Патрик е запазена в сребърен олтар и към него често се молят, когато се ражда дете,  или за закрила срещу урочасване. Друга легенда разказва, че Св. Паткрик завършил живота си в Гластънбърийското Абатство и е бил погребан там. Параклисът на Св. Патрик още съществува.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Криси Тейгън разкри пола на бебето си...

Опа! На 17 септември Криси Тейгън използва историите си в...

Гуен Стефани смени лика на бившия си...

След участието си на наградите на Академията за кънтри...

Няма коментари към тази новина !

*}