Смолян: най-големите звезди, 40 водопада, 20 езера, стари къщи точно до Пампорово

17.02.2021 15:43 | Видян 252 пъти

Смолян: най-големите звезди, 40 водопада, 20 езера, стари къщи точно до Пампорово

Ако няма сняг или пък ви е писнало от пистите на Пампорово, само на няколко километра от ски-курорта е Смолян. Градът, обединил 3 села и превърнал се в столица на Западните Родопи, навърши 60 години миналото лято. И е чудесна уикенд-дестинация, която да посетите дори и без да имате страст към белите спортове – просто за приятна разходка. Още повече, на път от Пловдив, откъдето всички минават за Смолян, са и манастира Св. Кирик, и българския Йерусалим и столицата на лозовите сарми – толкова актуални за сезона – Асеновград, и Бачковският манастир с чудотворната икона.
Всеки трябва да види няколко неща в Смолян. Там звездите са най-големи. Не е случайно, че планетариумът – мястото за наблюдение на звездите, е един от символите на столицата на Западните Родопи и е най-големият в цяла България. Особено за децата посещението е наистина незабравимо.
Въпреки че е областен център, на поляните над града, пък можете да пробвате импровизирано да си направите и да изпечете хайдушки шишове в стила на Капитан Петко Войвода, ако градусите навън го позволяват, а не ви се хапва в хотелския ресторант. Природата е наистина удивителна.
Една от малко познатите извън местните хора атракции на Смолян е екопътеката „Каньонът на водопадите”. Намира се на нещо като 2-3 км от града по пътя за селото с поетичното име Мугла, което сме чували във филмите, макар официално да се води в рамките не един от кварталите му.
Ще се намерите, сякаш влезли във фототапет. Или в картина на Шишкин, ако

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Пуловерът, с който Борисов бе сниман...

Пуловерът, с който Бойко Борисов постъпи за операция в...

Свиха Ламборгини по документи: как...

Известният бизнесмен Ивайло Пенчев сподели изумителна...

Няма коментари към тази новина !

*}