И Говедарци е курорт с хубава писта и влек

16.02.2021 13:00 | Видян 675 пъти

И Говедарци е курорт с хубава писта и влек

В близост до Централната планинска школа - Мальовица се намира и село Говедарци. При соца то влизаше в познавателните културно – исторически туристически маршрути, защото беше известно като родна място на съпругата на Тодор Живков и майка на Людмила Живкова – д-р Мара Малеева. Това стана база да се оформи като климатичен курорт и вилна зона, където имаше къщичка дори свалилият Живков от власт Андрей Луканов – двукратен премиер на България, също като Бай Тошо, също като него затворник след пазане от власт, но за разлика от него убит.
Сега споменът за тези хора е само любопитен щрих към пейзажа на едно туристическо място, което предлага много добри хотели и къщи за гости, където можете да отседнете с цялото семейство за един хубав уикенд на чист въздух на час път с кола от София.
Само на 2 километра от селото, на около 2 км в подножието на връх Малък мечит (2535 м. надморска височина) е изградена ски - писта с дължина 1,5 км до самата хижа Мечит. Тя също е доста предпочитана за отсядане от туристите и от любителите на белите спортове. Пейзажът е като зимна приказка, по нищо не отстъпва на Алпите.
 Пистата се обслужва от ски влек и има дължина от 1300 метра. Тук за децата има и детски влек, който е с дължина от 250 метра и предлага много добри условия за първи стъпки в ските.
До пистата е изградена чайна и има ски-гардероб, където можете да си набавите необходимата екипировка, ако нямате собствена.  
Без значение дали ще изберете да се отправите към ЦПШ Мальовица, или към Говедарци за един приятен, полезен и релаксиращ уикенд сред безкрайна снежна красота, бъдете сигурни, че  Северозападна Рила е една прекрасна опция за зимна почивка.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !