Дърво,по-старо от България, черква на 15 века и домът на Неофит Рилски, който е Никола Пирински

17.02.2021 14:03 | Видян 430 пъти

Дърво,по-старо от България, черква на 15 века и домът на Неофит Рилски, който е Никола Пирински

Какво се прави в Банско извън ски и голф?

 

В нашата поредица за зимната приказка на България, освен курорти, които са извън голямата тройка, представяме и интересните места край водещите ни ски-центрове, незаслужено оставащи извън атракциите. Започваме от Банско, където освен популярните начини за изкарване на времето ски/борд и голф,а ако ги отворят от 1 март – и кръчми, озвучавани от македонски песни, има и културни алтернативи.

Черквата Света Троица е основната забележителност на стария град. Зимната столица на България всъщност се въртеше около калдаръма и възрожденските постройки допреди ски-бума през последните 20 години, когато в нея имаше едно на друго един малък стар хотел в центъра.
Ще се шашнете, но тя посреща Освобождението от Османско иго като най-големия християнски храм в цяла България. Едва през 1886 г. я детронира варненската катедрала, а преди век – софийската Св.Александър Невски. Черквата е построена през 1835 г. от местни майстори по инициатива на банския търговец Лазар Герман. За да си извоюват право да построят църква, банскалии заровили в двор в центъра икона и кръст, за да докажат пред турците, че на това място преди е имало по-стара църква. През 1850 г. към храма била построена внушителната кула-камбанария, която век и половина е основен символ на града преди градежите на големите хотели и го родее с курорти като Сен Тропе.
До нея е къщата на Неофит Рилски. Всъщност неговото истинско име е Никола, а спокойно е можел да се кръсти Пирински, доколкото родното му място е в подножието на тази планина. Не на Рила. Оригиналната фамилия на просветителя е Бенин – виден бански род.
Най-известният банскалия, тъй като по произхода на Паисий се водят спорове, е

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Промяна с Гал Гадот с премиера в...

Премиерата на новата документална продукция Промяна с Гал...

G.I. Joe: Змийски очи тръгва на голям...

На 23 юли станете свидетели на раждането на един...

Няма коментари към тази новина !

*}