Мнозина си купуват пакетиран хляб, който за удобство е и нарязан. На него е посветен и днешният ни лайфхак. Трябва да знаете няколко важни неща. Първо, трайността на хляба е 3 дни. Производството на пакетирания губи единия от тях, тъй като той минава през рязане и опаковане и чак на следващия е изпращан в магазините. Там обаче най-често се сдобива с дата от деня на пристигането, а не на производството.
Повечето хора обаче, понеже не знаят за истинската трайност, държат този тип хляб по седмица.И са доволни, защото нищо му няма. Но това е само на пръв поглед. Всъщност, този ефект се постига с непозволени средства. Вече е ставало въпрос в нашите материали за много ниското качество на българското брашно. Още по-ужасното е, че то се доставя, за да трае повече в складовете, с добавки, даже и пестициди, които да спират развиването на микроорганизми. Наистина те отстраняват вредителите, но трудно могат да бъдат определени като полезни за хората. После се добавят и консерванти, за да може хлябът, направен от въпросното брашно, да има търговски вид дни наред, отдавна минал реалния си срок на годност.
Същото важи и за пакетирания, пък и не само за пакетирания, черен хляб. При производството му, с цел намаляване на цената, се отнемат овкусяващите добрите образци от миналото естествени задължителни добавки, а се прибавят всякакви за хитруване със сроковете на годност.