Коледен козунак за радост на тялото и на душата: какво да правим с времето в карантина

13.12.2020 21:11 | Видян 1374 пъти

Коледен козунак за радост на тялото и на душата: какво да правим с времето в карантина

Козунакът е също толкова прекрасен атрибут на Рождество, колкото и на Великден. Днешният ни лайфхак е посветен на него. Идеята за коледен козунак, наричан панетоне - голям хляб в превод, е италианска, като всичко най-хубаво в кухнята.


Първо и основно правило е да не го купувате пакетиран от супермаркет или друг магазин, понеже не знаете от коя реколта е - у нас престояват с години, а за да изкарват по-дълго време, яко ги подправят с всякакви консерванти.


За да се получи добре панетоне домашна направа, трябват ви хубаво италианско брашно и хубава италианска, немска, френска захар. Българското брашно и българската захар са такава невъобразима смес от неща, че е страшно. Даже онези кристалчета, за които се твърди че били чиста захар, съдържат 25-30%. Веднъж запасили се, омесили в характерната форма на гъба или на гигантски мъфин, а също и опекли обредния хляб, трябва да сте наясно къде е тънкостта на перфектния вкус. Той трябва да се остави 2-3 дни да диша, а не да се хвърля на тезгяха или на масата, когато се извади от фурната. После е добре за половин ден - 12 часа, да се обърне да виси наопаки, за да придобие онзи въздушен и пушист вид, в който е лек за ядене, а не засяда в стомаха като камък като родния. 
Ако искате да си спестите този нелек и отговорен труд - от намирането на подходящите съставки до всички ритуали при подготвянето и "дишането", има чудесен начин да намерите своя ръчно направен панетоне, при това в празнична опаковка - на Дондуков 19 в Орсети, където през последните 7 години са царете на козунаците - великденски и коледни в София. След като всички италианци, живеещи тук, си вземат козунаци оттам, вместо сами да ги замесват, доверието е доказано. Защото обредните хлябове се замесват пред очите ви от възможно най-добрите оригинални продукти зад витрината на известната сладкарница, пак пред погледа ви дишат и висят наопаки, преди да станат съвършено готови и да ви ги поднесат. Ще ви направи със сигурност впечатление, че вместо да бъде посипан с нещото, продавано за захар у нас, глазурата на безценния празничен сладкиш е от бадемово брашно с ядките, което е допълнително удоволствие за ценителите.


Все пак, имайте предвид, че за разлика от изцяло постния щолен, който може да се яде на Бъдни вечер, панетоне е подходящ от 25 декември нататък, докато можете да спрете да му се наслаждавате.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Леонардо Ди Каприо прегря от жегата...

Леонардо Ди Каприо, на 50 години, беше звездната...

Бекъмовите синове се сдраха съвсем

Ромео Бекъм (22 г.) реагира остро, след като брат му...

Няма коментари към тази новина !