Как да не ни излъжат с кожените дрехи: какво да правим с времето в карантина

08.12.2020 10:26 | Видян 1101 пъти

Как да не ни излъжат с кожените дрехи: какво да правим с времето в карантина

След като производителите на норки като олигарха бай Иван Градуса се оказаха с предимство при К19-ваксинацията спрямо пенсионерите, нашите лайфхакове за кожените връхни дрехи вече няма да ви изглеждат като любимата готварска рецепта от кулинарна книга от кризисната 1990 г., когато в магазините нямаше почти нищо: "Вземате средно голям фазан...". Особено дамите ще разберат, че много неща, за които мечтаят - примерно чинчилите, са пълна глупост и не си струват парите. Трябва да го знаят и любимите им, ако ще им подаряват точно за коледно-новогодишните празници кожено палто.
Първият и най-важен лайфхак по темата е: ето една стока, която не се купува по интернет. Малкото оцелели магазини за кожени палта в София без друго в момента, насред сезона дават отстъпки от 50% и нагоре. Но ето какво задължително трябва да имате предвид...
Най-важното за едно хубаво палто е да бъде направено от големи парчета. Така ще бъде по-добре ушито и по-издържливо. Точно по този повод трябва да ви предупредим, че на етикета на всяко кожено палто още от 2016 г. насам задължително трябва да има кюар-код, който да даде пълна информация за кожата на палтото, чак до родословието на животното, от което е сътворено.
Защо е важно ли? За да не платите пъти повече, отколкото струва. А за тази цел трябва не само око да види, но и ръка да пипне.
Например, най-често търговците пробутват за модната чинчила кожа на зайчета. Пък да знаете - и чинчилата не се слави с дълготрайност на косъма, ако ще да е с етикета на най-великата модна марка в света. Който разбира, просто никога не си купува чинчила.
Измами има и при класиката: ПРОБУТВАТ ДОБРЕ ОБРАБОТЕНИ И ОЦВЕТЕНИ ОВЧИ КОЖИ ЗА НОРКИ. Майсторите толкова са се изпедепцали, че биха могли да объркат всеки, особено онези, които си мислят, че много разбират. Друг редовен номер е представянето на опосум за лисица и всякакви други подобни подмени на по-евтини за по-скъпи кожи, категорични са руските специалисти, цитирани от НТВ.
Странно е, но в тяхната страна, която има многовековни традиции в производството и носенето на кожени палта и на кожи с косъм по принцип - има ги във всички колекции тип Руска зима на световните дизайнери, които идват на мода със завидна периодичност, всъщност най-често внасят тези атрибути на лукса от съседна нам Гърция. Тя си има нещо като Столица на кожените палта - Кастория, където занаятчиите са сред световните лидери в бранша. И дават ценни лайфхакове как се разпознава качеството от ментето или хайде - не ментето, а пробутаното с доза измама.
Те веднага разбиват модния мит за скъпи кожи, които струват повече и са с особен оттенък, защото животните били хранени с шоколад или били опивани с коняк. "Кафявата норка си е кафява норка и толкова", категорична е една от собственичките на минифабрика за палта.
Тя съветва още да прокарваме ръка по кожата, когато искаме да купим палто. Прокарването на пръст с нокът, или на линийка за чертане, трябва да оставя права линия, сякаш сме срязали. Ако има сплъстявания - събрани косми, олисяване, пърхотоподобен прашец и всякакви неприятни неща, значи палтото не си струва парите - кожата не е добра. И с 50% намаление, и с повече не купувайте нещо, което след година - две ще трябва да хвърлите. Все пак коженето палто се купува за цял живот - италианските дами например задължително отбелязват по този начин пенсионирането си и миланските трамваи са пълни с визони. Освен Скалата, която довечера открива новия си сезон, но този път без публика.
Апропо, предишния път, когато има пречки за зрителите е през бунтовната 1968 г., когато млади хора окупират входа и не пускат вътре точно дамите с кожени палта. Такава една класова омраза, базирана единствено и само на връхната дреха.
Младата кожа се познава и по друг признак - когато обърнете ръкава, при шева с подплатата не бива да има жълтеникави нюанси.
Утре отговаряме на вечния въпрос: коя е по-добрата - естествената или изкуствената?!

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !