Творци в защита на Джоан Роулинг

30.09.2020 17:49 | Видян 985 пъти

Творци в защита на Джоан Роулинг

Известни британски творци, сред които писателят Йън Макюън и драматургът Том Стопард, се подписаха под писмо, заклеймяващо "езика на омразата" срещу авторката на поредицата за Хари Потър Джоан К.Роулинг заради изказванията й по повод правата на транссекусалните.

Майката на най-известния магьосник в света влезе в ожесточен дебат по темата преди няколко месеца, като изрази опасения за това, че на транссексуални жени се дава достъп до помещения, които са само за представители на един пол.

Позицията й бе приветствана от някои защитници на правата на жените и заклеймена от много трансактивисти.

"Джоан К.Роулинг е обект на вълна от обиди, които са израз на коварна, авторитарна и женомразка тенденция в социалните медии. Това е най-новият пример за реч на омраза, насочен срещу нея и други жени", написаха 58-те автори на отвореното писмо.

Острият спор между Роулинг и трансссексуалната общност се задълбочи неотдавна, след като писателката пусна на пазара криминален роман, в който убиецът е фетишист и се облича като жена, за да отвлече и убие една от жертвите си.

"Като много други, и аз бях ужасен от гротескното отношение към Джоан К. Роулинг, която стана обект на най-отвратително малтретиране, защото се осмели да предизвика крайната джендър идеология", каза един от подписалите писмото Саймън Едж.

Снимка: БГНЕС
 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Няма коментари към тази новина !