Джоан Роулинг връща наградата си заради хомофоски изказвания

09.09.2020 09:08 | Видян 861 пъти

Джоан Роулинг връща наградата си заради хомофоски изказвания

Дж.К.Роулинг трябваше да върне престижната награда "Ripple of Hope", която й беше връчена от организацията за човешки права, основана от Робърт Кенеди. Сегашният й президент - Кери Кенеди, разкритикува авторката на "Хари Потър" заради хомофоските й изказвания, които се появиха в интернет преди няколко седмици.

Кенеди излезе с официално съобщение, в което казва, че е разговаряла с Роулинг, за да изрази своето разочарование от коментарите й относно транс общността. Тя споделя убеждението си, че изказванията на авторката "намаляват идентичността на транс и небинарните хора, подкопавайки целостта на цялата общност на трансджендърите".

"Нападките на Дж.К.Роулинг към транссексуалната общност са в противоречие с основните вярвания на организацията ни и на баща ми", казва Кенеди. В отговор Роулинг излезе със собствено изявление на 27 август. Тогава тя написа в уебсайта си, че думите на Кери неправилно я описват като хомофоб и противник на транс общността.

"Като дългогодишен поддръжник на ЛГБТ общността и дарител на организации, които защитават правата на различните, аз абсолютно опровергавам обвинението, че мразя трансджендърите или че подбуждам насилие към тях". Роулинг добавя, че ще върне наградата "Ripple of Honor", която й бе присъдена през декември 2019 година.

Известната авторка се оказа в неприятна ситуация през юли тази година, когато сравни смяната на пола с "конверсионна терапия". Тя заяви, че много млади хора прибързват с това решение и може да съжаляват след време. Според Роулинг, този вид интервенция може да доведе до загуба на плодовитостта или пълната сексуална функция.

Освен това тя беше нападната и от актьорския състав на филмите за Хари Потър. Повод за реакцията беше коментарът й, че човек, който менструира трябва да бъде наричан жена. Тогава звездата Зик Смит заяви, че той е мъж, но също изпитва менструация. "Престани да бъдеш гаднярка", написа той и допълни, че чрез изказването си Роулинг отрича съществуването на транс мъжете.

Даниел Радклиф, който изигра Хари Потър във всичките осем филма, изрази мнението си по въпроса в блога на The Trevor Project. "Трансдженър жените са жени... Всяко твърдение за обратното изтрива идентичността и достойнството на трансджендърите и противоречи на всички съвети, дадени от професионални здравни организации, които имат далеч по-голям опит по тази тема от Джо или мен".  

Източник: tialoto

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Човешкото око - отворената врата към...

Човешкото око - отворената врата към душата: Фото на...

Времето решава кой срещаш в живота си

Времето решава кой срещаш в живота си, сърцето ти решава...

Няма коментари към тази новина !