Митко Щерев: Балкантон продава незаконно музика

09.06.2020 11:12 | Видян 1855 пъти

Митко Щерев: Балкантон продава незаконно музика

Музикалният гигант от соц време "Балкантон" продава незаконно записите от златния си фонд, тъй като от 25 г. не е плащал авторските им права! Това пише в писмо до ДАНС филмовият композитор на столетието Митко Щерев. Копие от своето разследване той предостави на „Телеграф“, а фактите в него са потресаващи.

До тях той е стигнал, след като преди три месеца с колегите му от „Диана Експрес“ решили, че е крайно време да имат свой официален канал в YouTube. “През последните 10 г. интернет пространството промени кражбата и незаконното ползване на музика външно, но по същество тя си остана същата. Ситуациите, в които попаднах, засягат пряко не само мен и група „Диана Експрес“, но и всички мои колеги, които работят като продуценти, автори и изпълнители в българската поп и рок музика“, категоричен е авторът на вечните мелодии „Адаптация“, „Осъдени души“, „Блус за двама“, „Майчице свята“, „Стари мой приятелю“, „Наследство“ и десетки други.

Тайно

Първата му неприятна изненада е, че във водещите музикални платформи Айтюнс, Спотифай и други, се продават песните от всички албуми на „Диана Експрес", издадени от Балкантон в периода 1974-1984 г., както и албуми на Лили Иванова, Емил Димитров и други български певци, в които фигурира като автор. „Оказа се, че дистрибутор на музиката, продуцирана от Балкантон, е Кирил Здравков чрез фирмата си KVZ music. Той грубо е погазил Закона за авторско право, чл. 35, раздел първи, както и чл. 58, който гласи:

“Необходимо е писмено съгласие за използване на музикалното произведение“, категоричен е композиторът. Заводът за грамофонни плочи е приватизиран през 1990 г. от група физически лица – 56%, Венцислав Божинов - 10%, Алипи Найденов - 9% и още няколко човека с по 5%. През 2009 г. акциите се разпределят така: Венцислав Божинов - 33.000, Веселин Василев - 67,000, Ана Павлова - 42,000 и още трима акционери с акции под 10,000. От 2016 г. до днес акционерите в „Балкантон“ са само трима: Веселин Василев с 70,555 акции, Ана Павлова с 42,306 и Иво Стефанов с 4,861 акции. За последните 7 години нетните продажби на музика на „Балкантон“ варират от 140,000 до 190,000 лв., а от 11 г. фирмата принадлежи и се управлява от Василев и Павлова, става ясно от справка в търговския регистър.

„И тук възниква въпросът: г-жа Павлова и г-н Василев чели ли са ЗАП и по-специално чл.15, който гласи: “Авторът има право да реши дали произведението му да бъде разгласено и да определи мястото, времето и начина, по който може да стане това“. Гореспоменатите собственици на „Балкантон“, явно не са наясно, че продажбата на музикални произведения също е вид разгласяване. Имам предвид факта, че има автори, които не искат техни песни записани преди 40 години да бъдат продавани и разгласявани изобщо. Двамата обаче “уж случайно“ не правят разлика между продуцентски и издателски права и затова тайно продават в гореспоменатите платформи, както и в магазините си албуми и отделни песни на принципа „ще продавам докато ме хванат“, като в тази дейност участва и г-н Кирил Здравков“, пише до ДАНС Митко Щерев.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

Няма коментари към тази новина !