Защо уж най-загрижените за въздуха в София са против метрото да стига до Симеоновския лифт?

22.05.2020 15:55 | Видян 1569 пъти

Защо уж най-загрижените за въздуха в София са против метрото да стига до Симеоновския лифт?


Как ли може да се обясни, че уж най-загрижените за чистия въздух на София и опазването на Витоша общински съветници се изказват твърдо против продължаването на столичното метро до Симеоновския лифт ? Важно е да се обясни, че вместо по планината да се катерят автомобили и автобуси, двата възможно най-екологични транспорта ще се срещнат в самото подножие на планината, където ще става прекачването.

Така семействата ще могат за нула време от центъра да стигат до върха, при това без да се отделят вредни емисии. Нещо повече, ще спре движението на поне 50 000 автомобила всеки ден до Ринг Мол и ИКЕА - две от най-горещите точки на струпване на возила в цялото Софийско поле, а поради това и сериозен източник на замърсяване - онази мръсна пелена, която виждаме от планината, когато погледнем надолу към града.

Има и трето важно обстоятелство - според вече приетия още преди 2 години план от същия орган - Столичния общински съвет, станцията на Симеоновския лифт ще бъде свързваща за двете стари линии на подземната железница - Червената откъм Младост и Синята откъм Хладилника. Това е съществена информация, защото елементарно обяснява колко нефелен е основният, издиган кой знае защо точно сега аргумент: нямало да има хора, които да пълнят метрото до лифта.

Доста сериозна част от трафика, който претоварва опасното и супер оживено кръстовище, на което загина Милен Цветков неотдавна, ще изчезне и южната част на София ще се свързва с източната и непрекъснато разширяващата се офис зона на и около Бизнес парка в Младост, които ще се свързват буквално за 5 минути под земята, вместо за пъти повече време в големите задръствания по булевардите и Околовръстното шосе.

Не на последно място, самата зона около Ринг Мол и ИКЕА, камбаните и

другите прилежащи площи в подножието на Витоша в този район, тепърва са обект на инвестиции в затворени комплекси и други жилищни сгради, които през следващите пет години ще станат домове на десетки хиляди хора. Така, дори и без да имаше транзит, околността ще стане много по-населена от сегашните квартали около Хладилника например по едната линия или пък около метрото на Дървеница по другата.

Лесно е да се изтъкнат и мотивите, че София през последните 10 години постигна повече от двоен - 142% ръст на броя туристи, които я посещават. Облекчаването на връзката с планината може да върне града ни на картата на ски курортите. Особено в комбинация с амбициите на новия концесионер на летището на София, което през последната петилетка е с най-растящ трафик в целия Европейски съюз. И тенденциите са той тепърва да расте. През червената метролиния връзката с лифта ще отнема 10 минути.

Има и още какво да се добави. Проектът за изграждане на съоръжението предвижда изключително красива каскада между метрото и лифта, което специално подчертаваме, понеже протестиращите срещу връзката им общински съветници се явяват и най-големи критици на архитектурата в града.
Единственото истинско предизвикателство е осигуряването на средства от европейските фондове през новия програмен период, който започва през 2021 г. Идеята за инвестиционен план от 500 млрд. евро, заложен от Германия и Франция, обявен преди дни от канцлера Меркел и президента Макрон дава възможност да се намери още един източник за вложения в този проект.


Като се знае всичко това, както и факта, че досега не е атакувано нито построяването на метростанция под Мол Парадайз, нито проектирането на още една до Дъ Мол - и двата от миналата година са собственост на компании от ЮАР, а критиците изтъкват като притеснение улесняването на транспортната връзка с Ринг Мол и ИКЕА, които са инвестиции от страни - членове на ЕС, всъщност е лесно да се предположи каква е основната идея зад провялането на проект, вече гласуван и приет още през 2018 г., когато някои от сегашните съветници пак бяха представители в градския парламент, но не са изявявали сегашните си позиции.

Връщаме се тогава, за да ви запознаем с конкретиката:

Точно на днешната дата - 22.05, но през 2018 г. се появи

следното съобщение: "Столичната община е изготвила проекти за свързване на Първия и Втория лъч на метрото. Това може да стане чрез продължаване на линиите им. От едната страна това ще стане с отклонение към Студентския град и Симеоново, а от другата продължение след последната засега станция Витоша на Хладилника. Срещата може да се получи при Симеоновския лифт и Ринг мол. Идеята беше защитена от главния архитект Здравко Здравков. Проектът даже е качен на сайта на градоустройственото управление и подлежи на обществено обсъждане на 31 май от 18,30 ч. в офиса на ул. Сердика №5. Метропроектът предвижда развитие и в противоположната посока".

Точно половин година по-късно, прекарана в обсъждания, дискусии и работа, на 22.11.2018 г. пък в 19 минути излезе следната информация:

„Проектът ни за изграждането на обща станция на метрото и на Симеоновския лифт беше потвърден с решение на Столичния общински съвет, който прие безвъзмездното и безсрочно право на преминаване в полза на Столичната община през частните имоти в обхвата на трасето. Това е начинът да осигурим най-удобната връзка с планината – директно от станция на метрото. Предстои изменение на Общия устройствен план на Столичната община, с което да обезпечим разширението на метрото след станция Бизнеспарк до северната страна на Околовръстния път (срещу Ринг мол и ИКЕА) с още една нова междинна станция”, написа кметът Фандъкова.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !