Малките кина отварят до дни, големите изчакват

14.05.2020 09:23 | Видян 1927 пъти

Малките кина отварят до дни, големите изчакват

Малките киносалони първи ще отворят врати в София. Броени дни след като здравното министерство даде зелена светлина за прожекции на закрито при запълването на не повече от 30% от максималния капацитет на залите, първи дейността си ще възстановят от столичното кино „Влайкова“, показва проверка на „Монитор“.

Там ще допуснат зрители още този петък, 15 май. Програмата им пък е вече наредена до 21 май. Така ударен рестарт на киното ще даде българският филм „Ятаган“. Прожекцията ще стартира в петък от 16 ч., а пропуските са на цени между 5 и 7 лв. Сред останалите заглавия в програмата са „Клетниците“, „Котка в стената“, „Сръчковците-Строго секретно“, „Микеланджело: Безкрайност“, „18% сиво“, „Аз, Леонардо“, „Влюбен в жена си“ и др.

Датата, на която повечето по-малки столични киносалони са се спрели за подновяване на прожекциите, се оказва 22 май. Това са „Евросинема“ и културен център G8. Програмите за двете кина се очаква да бъде готова до дни. Филмотечно кино „Одеон“ също се оглежда за опцията да рестартира дейност на 22 май. В момента са в процес на избистряне на програмата.

По-големите като „Кино Арена“ и „Сине Гранд“ пазят пълно мълчание по въпроса дали и кога отново ще излъчват филми. Телефоните за контакти на повечето от клоновете им не са активни. В сайтовете на салоните няма актуална информация. От „Синема сити“ потвърждават, че няма да отварят врати към момента.

„Отваряме с ясното съзнание, че ще продължим да бъдем на загуба. Парите тук не са фактор. Трябва да се прояви морал“, коментира пред „Монитор“ продуцентът Янаки Дерменджиев, който заедно с брат си Христо Дерменджиев получиха признание от „Европейските кинонагради“ в категория „Предприемач на годината“ заради инициативата си да реставрират стари киносалони из страната. „Подготвяме се да стартираме прожекции в Пловдив още този петък. Със сигурност ще покажем на екран български филми като „18% сиво“, „Завръщане“, „Ятаган“ и др.“, допълни още той.

По думите му, самата процедура по задействане на киносалоните отново е сложна. Позиционирането на чуждестранни заглавия се оказва не особено добра стратегия. Причината – макар че дадени филми са били за кратко на голям екран преди коронавирусът да затвори киносалоните, заради пиратството зрителите вече са имали достъп до тях и са ги изгледали. По-песимистичните прогнози на операторите са за общо около 10 зрители за периода от петък до неделя, който в нормални условия е най-силен. Това е така и заради непреодоления страх от вируса.

Голям проблем според Дерменджиев е и фактът, че не могат да се възползват от програмите, които правителството въведе с цел помощ по време на криза. „За нас няма програма 60/40, защото ние нямаме никакви приходи, за да подсигурим тези 40 процента. Малкото пари, които изкараме сега, ще ги дадем на хората, които работят в киносалоните“, уточни още той.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Посланикът на Израел говори за...

Горещ коментар за ескалацията на напрежението между Иран...

Няма коментари към тази новина !