Македонски хит за Covid-19 повдига духа на Балканите

27.04.2020 10:07 | Видян 1216 пъти

Македонски хит за Covid-19 повдига духа на Балканите

Кавър на популярната партизанска песен на италиански език Bella Ciao, саундтрак към култовия сериал „Къща от карти“, но в македонски вариант и посветен на коронавируса за два дни разтанцува целите Балкани.

Новото изпълнение е дело на Александар Митевски и Драган Спасов - Дац, заедно с Brasstet Skopje и се казва „Корона чао“.

Текстът е веселяшки, а мелодията  - пълна с енергия. Изпълнителите пеят

Покажи фаца, дај да те бацам,

Без љубов ќе се мрднеме!

(Покажи лице, дай да те целуна. Без любов ще се подлудиме) и „Ни фали гужва, ни фали дружба. Да може да се гушнеме!“ (Липсват ни тълпите, липсват ни приятелите. Да можем да се прегърнем!)

Версията е направена за един ден от идеята до реализацията и за  забавление. Видеото е записано под карантина в дома на участниците, без използването на професионални камери и светлини. Записите са правени с телефони и после монтирани от музикалния екип. Тази песен е част от поредицата на Дац и Александър и техните ежедневни онлайн изпълнения във FB. Това разкриха самите изпълнители и призоваха: "Насладете се и пейте с нас.“

Апелът им беше послушан дори от министър-председателя Бойко Борисов, който снощи публикува във фейсбук страницата си видео как шофира на фона на "Корона чао". Към публикацията си той написа: "Само с общи усилия, дух и дисциплина ще се преборим с коронавируса. Благодаря на всички български граждани, които спазват правилата. Само така ще се върнем към нормалния си живот. Благодаря и на Дац & Александар / Dragan Spasov Dac & Aleksandar Mitevski. Северна Македония може да разчита на нашата подкрепа!"

Само няколко часа по-късно македонците му благодариха публично с думите: "Голямо благодаря на премиера на Р България, Бойко Борисов, който току-що изпрати послание за взаимност и подкрепа за страната ни в борбата с този вирус. Чрез нашата песен "КОРОНА ЧАО" която се слива и носи оптимизъм навсякъде Песента не знае за граници и езици".

За два дни откакто е качена „Корона чао“ е гледана над 400 000 пъти. Всъщност тя е продължение на тенденция, която започва от италианските градове в средата на март. В разгара на пандемията италианците излизаха по балконите си и пееха оригинала Bella Ciao, а клипове с тези изпълнения бързо напълниха социалните мрежи. Бързо след това цяла Европа започна да пее песента в домашни условия и на всякакви езици, като по-талантливите дори сменят текста, както го направиха македонците. Посланието обаче е едно - да кажем "чао" на вируса.

Преди "Корона чао" да стане толкова популярна благодарение на македонците, версии, заснети в холове и кухни, с китари или без, бяха превзели платформата за видео споделяне. Баща и син на китари, а двете дъщери вокали, две красиви момичета с укулелета или пък четири ромчета, танцуващи на улицата, са само част от вариациите, в които може да се чуе песента за прогонване на Covid-19. Преди две седмици немска брас формация дори направи същото като Александар и Дац - всеки от музикантите записа своята част в дома си и монтираха изпълнението си в обща песен "Корона чао". Може би това, че не бяха прибавили текст, е причината не те, а македонците да станат популярни за часове с кавъра си.

Ден след качването на песента от Александар и Дац в Youtube, беше качен и официален ремикс дело на Stard Ova и Gregor Hägele, който пък за 24 часа вече гони 100 000 гледания, предава Монитор.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

За какво са ни всичките велоалеи:...

За какво са ни всичките велоалеи: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !