Екзотичните рецепти под карантина на Рут Колева

10.04.2020 15:38 | Видян 1113 пъти

Екзотичните рецепти под карантина на Рут Колева

Карантината заради пандемията от коронавирус завари Рут Колева в екзотично Мексико. Уж на почивка за малко, отскачането й  до там се превърна в дълго и емоционално преживяване, което тя споделя с последователите си в социалните мрежи.

В публикациите си от красивото градче Ел Куйо, където е „принудена“ да остане, тя говори за музика, за ситуацията с извънредните мерки, за местните власти и за… кулинария. Рут сподели страхотни рецепти, които си сготвила на бързо с един местен шеф, който държи най-стария ресторант в града и с когото станали неочаквани приятели.

Ето разказа на Рут:

„Преди седмица се запознах със собственика на единствения ресторант, който посещавах преди да наложат превантивната карантина в Ел Куйо и всички ресторанти да затворят. Какъв е шанса да срещнеш мексиканец, който е бил в София? Сравнително малък, но очевидно не нереален. Човекът има изключително приятна история. Заминава за Чехия 2010та където работи в един страхотен мексикански ресторант в Прага, който по стечение на обстоятелствата се оказа, че съм посещавала по време на европейското ни турне преди 2 години.

След Прага се мести в Букурещ, където работи още две години и няколко пъти „отскача“ до София за уикенда, eдиния от които, за да закара група маричи до ресторант в центъра. От две години държи ресторанта Ла Кочинита, който е най-стария ресторант в Ел Куйо. Менюто им е селектирано много добре и с добри съставки. Споделяйки му, че най-много ми е харесал техния октопод и, че никога не съм яла по-вкусен, той ми издаде тайната му в рамките на десет минути. В момента съм в бурно търсене на октопод из рибарите в селото, защото нямам търпение да пробвам метода с който се получава толкова крехък и вкусен.

Седейки на ветровития кайт спот и говорейки си за различни ястия и вкусотии, нямаше как да не прехвърлим разговора и в кухнята на малката къща, която служи за склад на кайт оборудването. Моя нов приятел реши да спретнем нещо бързо за мезе, което освен невероятно лесно се оказа изключително полезно и вкусно. Хикама е корен, който расте в Централна и Южна Америка. Съдържа много важни витамини и минерали, включително витамин С, фолат, калий и магнезий.

Той е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри и вода. Съдържа и антиоксиданти, включително витамини С и Е и бета-каротин. Прилича на ряпа, като обвивката се бели като кора, не е нужна дори белачка. Хикамата е много водниста, със свеж и леко сладък привкус. Страхотно е да се консумира прясна, но при желание може и да се вари, пържи и пече. Тази бърза салатна разядка се състои от половин глава Хикама, 1 чушка жълто хабанеро, кориандър, сол и лайм. Кориандъра и лайма се нарязват на ситно, а корена режем на шайби (нито прекалено дебели, нито прекалено тънки). Оставя се да преседи малко и е готово за хрупане.

Аз направих моя версия в която сложих и един морков за свежест. Понеже знам, че в България няма хикама, но има други интересни кореноплодни бих ви препоръчала да опитате с някоя ряпа, която няма горчив вкус. Така приготвено „мезе“ може да се консумира по цял ден, докато сте в изолация и правите тигели до хладилника, чудейки се какво да си хапнете. Втората бърза рецепта е за прясна салса с домати. Половин глава червен лук, 2 домата, 1 чушка жълто хабанеро, ½ лайм, сол и кориандър.

Всички се нарязва много на ситно, но без да се слага в блендър, защото убива вкуса. Няколко поредни дни приготвям тази салса с идеята, че ще бъде сос към рибата за вечеря и така и не успява да стигне до там. Свършва преждевременно. Имайте предвид, че и двете рецепти са люти, но в лютите чушки има много витамин Ц, който е супер стимулант за имунната система и навсякъде препоръчват да се приема в по-големи дози превантивно covid-19.

Насладете се на тези скромни, мексикански, здравословни must-have епетазйъри в хладилника, които да похапвате по време на изолация.
Buen apetito!“

Да ви е сладко, с тези екзотични предложения, с които да експериментирате в кухнята. И без това не можем, все още да ходим на вън!

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !