Златен, бобен, 32-см и картофен сладолед са хит в Япония и Корея

12.08.2019 16:20 | Видян 920 пъти

Златен, бобен, 32-см и картофен сладолед са хит в Япония и Корея

Златен сладолед, който представлява посипано върху замразената сметана златно фолио е мега хит в Япония в момента. Никой, който посещава квартала на чайните - любезното име на махалата на гейшите в Каназава, не си тръгва без да пробва поне десерта, ако не услугите на самите красиви момичета. Другият сладоледен шлагер в заведенията е сладолед с вкус на картофи, който дори не си помислихме да опитаме - толкова нетипично звучи. Японците обаче имат ищах към такива експерименти. В добрите суши ресторанти например, редом с нигиритата, слагат в платото парче сладкиш на крем-карамелена основа и/или за предястие към типичното ястие поднасят след зеления чай нещо като крем карамел с гъби в малка купичка.

В съседна Корея играта на сладко и солено ражда още по - извратени комбинации. Хит в Ситито на Сеул - квартала Гангнам, вдохновил първия видеоклип в историята, гледан от повече от милиард души - Гангнам стайл, е сладолед, върху чиято купчина, изписана в плоска чиния, се посипва ... бобец. Предлага се в кафенетата, в ресторантите, дори в банков офис в централата на кредитната институция NH. Там, докато чакате да ви приеме служителка и да извършите нужните операции, можете да си поръчате сладолед, при който към боба, са прибавени и ягоди за разкош.

Запазена марка на корейската столица и по-специално на нейния квартал за младежки и нощен живот Хонгдае е 32-сантиметровият млечен сладолед. Срещу 2 долара получавате истинска кула от ледения десерт, но разочароващото е, че вкусът далеч не е като на италианското джелато или дори на истанбулската дондурма.

Борис Ангелов
Токио - Сеул - София

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

свързани новини

За Япония като за България

Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Няма коментари към тази новина !