За Япония като за България

12.08.2019 15:44 | Видян 1439 пъти

За Япония като за България

Витоша - Ню Отани, София - Мицукоши - последните години на соца минаха под знака на Япония у нас, символизирана от тези марки. Заради това бестселърът на 80-те беше книгата За Япония като за Япония на проф. Марко Семов. Как са нещата днес - къде са те, а къде сме ние - конкретно и изобщо?
 
Снимката е от приказната градина на токийския Ню Отани, по чийто образ и подобие точно преди 40 години бе направен софийският хотел със същото име с прекрасната му градина. Да, в Акасака в Токио тя е голяма 400 дка, засадена е преди 400 години от истински самурай и граничи с парка на императорския дворец от другата страна на улицата. А у нас е 30 дка и граничи с небостъргача на Артекс от другата страна на улицата. Ню Отани в японската столица беше пълен до последното легло от 3000 в разгара на лятото, а българската Маринела, бившият Витоша - Ню Отани е в нисък сезон...
 
Мицукоши пък продължава да бъде звездата на най-лъскавия шопинг и офис район на Токио - Гинза, нищо че на крачки от него има 10-етажен Армани, Гучи, Диор, Ботега Венета - всичките толкова големи, колкото никъде в света. Докато нашият ЦУМ, с който японската верига универсални магазини имаше партньорство за ноу - хау и производство на приятни стоки, които имаше представени във всеки български дом, хич го няма - празнее и агонизира, погребан от не особено впечатляващите ни молове.
В Япония си купихме (от специалното отделение за него в супермаркет в Хамада) българско кисело мляко, което определено е по-добро от онова, което ядем в родината на "бялото злато". Търговският гигант Мейджи го произвежда по оригинална рецепта с бг бактерията, за която плаща луди пари на нашата държавна LB, та да хрантути партийци, оставила чужди и наши фирми да унищожават "това, което имаме" като национална гордост и да го блъскат със сухо мляко и какви ли не още гадости. 
Апропо, до касите във всички супермаркети в Япония предлагат пластмасови лъжички за онези, които - също като нас, нямат търпение да вкусят онова, което в Страната на изгряващото слънце, както и в повечето други по света, наричат с прекрасната прабългарска дума "йогурт" (други такива са "черга" и "тояга" например ). Защото е една от най-полезните храни, които някога човекът е създавал.
 
Та, както личи от трите примера, които дадохме за онова, което ни свързваше с Япония "преди демокрацията" , нещата са доста безрадостни. Страната на изгряващото слънце си е пак супер напреднала, колкото беше за готовите да убият приятелството си, за да я видят герои на Стефан Данаилов, Велко Кънев и Антон Радичев от прекрасната кинокомедия от "японските" 80-те години на соца. Даже е много по-напреднала, отколкото беше спрямо нас. А България е изгубила и малкото, което я сближаваше с тази удивителна империя. Тя си върви напред, нас никакви ни няма. 
 
Изобщо, цяла България напоследък се е превърнала в нещо като ЦУМ - нещата уж са си като преди, погледнати отвън, ама отвътре е празно - и по дух, и по тяло.
По тази причина навремето професорът беше написал за Япония като за Япония. А ние пишем за Япония като за България.
 
Борис Ангелов
Токио - София

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ето го зетя на Стоичков

Новият зет на футболната легенда Христо Стоичков е...

Родни звезди се страхуват от коклюша...

Не крийте, че не ваксинирате децата си!, призовава...

Няма коментари към тази новина !