Ловците на храна откриват мекотелите и ракообразните по време на пости
07.12.2017 15:47 | Видян 1550 пъти
В неделя Ловците на храна Chef Андре Токев и Събин Ранков се отправят към Северозападна България, за да покажат на зрителите на bTV родното място на Йордан Радичков, какви са всъщност описаните от него образи и какво е характерно за традиционната им кухня.
Първата спирка на „ловците на храна“ ще бъде село Горни лом при леля Ветка, за да научат повече за историята и културата на торлаците. Според едни историци те са били погранично население, което е изграждало високи и обли наблюдателници, от които произхожда името им. Според други са били номадско племе, живяло в колиби „там, където планината докосва небето, там, където започва безкрая“.
Освен любопитните истории за занаятите и предпочитанията на торлаците, Chef Токев ще научи и рецептата за пълнените им, постни чушки. Три стръка праз се нарязват на ситно и се запържват, към тях се добавя малко вода и сварен фасул, овкусен с джоджен, чубрица, сол и орехи. Със сместта се пълнят сушени червени чушки, които се запичат в намазнена тавичка за 10-тина минути.
Любезната домакиня ще разкаже и как приготват „търкан компир“ – смачкани варени картофи се запържват с праз в тигана, а към тях , вместо мляко, се добавя вода, за да се получи каша. Пърлените чушки по торлашки се пържат в силно сгорещено олио, осоляват се и се сервират като чипс. Докато ястията се готвят, Събин ще посети село Чупрене и баба Кевка, за да донесе на журито на MasterChef и прословутата ѝ „разтакана“ баница.
Ловците на храна ще опитат прясната и царска туршия на леля Витка с чаша от домашното ѝ червено вино, а за десерт домакинята ще им поднесе „крем баница“ по стара рецепта.
Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят Чипровския манастир – най-старият във Видинска епархия, и отец Спиридон, за да научат църковни обичаи за Коледните пости. Създадена през Х век, обителта е разрушавана 6 пъти, а стотици знатни родове са намерили гибелта си на нейна територия. Унищожени са килийното училище и библиотеката, но манастирът е съхранил десетки рецептурни книги от стари времена.
Отец Лазар ще предизвика Chef Токев да издои крава, за да разбере каква е рецептата за монашеското сирене, а отец Спиридон ще демонстрира постна празнична супа с октопод от Света гора. Според божия човек всички мекотели и ракообразни са допустими по време на пост, а храните могат да бъдат както вкусни, така и разнообразни.
Октоподът се сварява с оцет и вино и се нарязва на ситно. 3 глави стар лук се накълцват и се запържват с няколко скилидки чесън, прибавя се зелен фасул, бульонът от октопода, сол, черен пипер, доматено пюре, магданоз и сушени домати, а когато се съставките омекнат се добавя и октоподът.
В периода на отдаване и пречистване журито на MasterChef ще приготви на монасите своя модерна интерпретация на ястие с октопод като запече един картоф, запържи сварен октопод с праз лук, люта чушка и натрошена сушена чушка.
Сместта ще овкуси с кора от лимон и див риган. Chef Токев ще намачка сърцевината на сварения картоф, ще прибави олио от жълт кантарион и сол, а след това в кората от картофа ще аранжира овкусената сърцевина и сместта от праз и октопод. Като завършек на ястието, кулинарят ще добави нарязана на тънки кръгчета земна ябълка и цветове от риган.
Къде се карат ски в Северозападна България, за какво използват местните земната ябълка, може ли Chef Токев да разпалва печка на дърва и защо сирената от сурово мляко са по-скъпи от тези с пастьоризирано? Как с молитва се постига перфектен вкус на ястията, закусват ли монасите и за какво използват дивия риган, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в Ловци на храна по bTV.
Първата спирка на „ловците на храна“ ще бъде село Горни лом при леля Ветка, за да научат повече за историята и културата на торлаците. Според едни историци те са били погранично население, което е изграждало високи и обли наблюдателници, от които произхожда името им. Според други са били номадско племе, живяло в колиби „там, където планината докосва небето, там, където започва безкрая“.
Освен любопитните истории за занаятите и предпочитанията на торлаците, Chef Токев ще научи и рецептата за пълнените им, постни чушки. Три стръка праз се нарязват на ситно и се запържват, към тях се добавя малко вода и сварен фасул, овкусен с джоджен, чубрица, сол и орехи. Със сместта се пълнят сушени червени чушки, които се запичат в намазнена тавичка за 10-тина минути.
Любезната домакиня ще разкаже и как приготват „търкан компир“ – смачкани варени картофи се запържват с праз в тигана, а към тях , вместо мляко, се добавя вода, за да се получи каша. Пърлените чушки по торлашки се пържат в силно сгорещено олио, осоляват се и се сервират като чипс. Докато ястията се готвят, Събин ще посети село Чупрене и баба Кевка, за да донесе на журито на MasterChef и прословутата ѝ „разтакана“ баница.
Ловците на храна ще опитат прясната и царска туршия на леля Витка с чаша от домашното ѝ червено вино, а за десерт домакинята ще им поднесе „крем баница“ по стара рецепта.
Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят Чипровския манастир – най-старият във Видинска епархия, и отец Спиридон, за да научат църковни обичаи за Коледните пости. Създадена през Х век, обителта е разрушавана 6 пъти, а стотици знатни родове са намерили гибелта си на нейна територия. Унищожени са килийното училище и библиотеката, но манастирът е съхранил десетки рецептурни книги от стари времена.
Отец Лазар ще предизвика Chef Токев да издои крава, за да разбере каква е рецептата за монашеското сирене, а отец Спиридон ще демонстрира постна празнична супа с октопод от Света гора. Според божия човек всички мекотели и ракообразни са допустими по време на пост, а храните могат да бъдат както вкусни, така и разнообразни.
Октоподът се сварява с оцет и вино и се нарязва на ситно. 3 глави стар лук се накълцват и се запържват с няколко скилидки чесън, прибавя се зелен фасул, бульонът от октопода, сол, черен пипер, доматено пюре, магданоз и сушени домати, а когато се съставките омекнат се добавя и октоподът.
В периода на отдаване и пречистване журито на MasterChef ще приготви на монасите своя модерна интерпретация на ястие с октопод като запече един картоф, запържи сварен октопод с праз лук, люта чушка и натрошена сушена чушка.
Сместта ще овкуси с кора от лимон и див риган. Chef Токев ще намачка сърцевината на сварения картоф, ще прибави олио от жълт кантарион и сол, а след това в кората от картофа ще аранжира овкусената сърцевина и сместта от праз и октопод. Като завършек на ястието, кулинарят ще добави нарязана на тънки кръгчета земна ябълка и цветове от риган.
Къде се карат ски в Северозападна България, за какво използват местните земната ябълка, може ли Chef Токев да разпалва печка на дърва и защо сирената от сурово мляко са по-скъпи от тези с пастьоризирано? Как с молитва се постига перфектен вкус на ястията, закусват ли монасите и за какво използват дивия риган, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в Ловци на храна по bTV.
Добави в:
svejo.net
facebook.com
свързани новини
Андре Токев и Събин Ранков опитват автентично родопско чеверме
НАЙ-НОВИ
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !