Андре Токев и Събин Ранков опитват автентично родопско чеверме
24.11.2017 14:28 | Видян 1396 пъти
Любезният домакин Замфир ще посрещне „ловците на храна“ в планинска вила и ще им приготви апетитно чеверме. Той ще сподели с кулинарите, че тайната на вкусното месо е то да престои поне ден преди печене, след това да се осоли и зашие с мека тел.
Приятелят му – Захари ще допълни, че особено важно е да се поддържа определена скорост на въртене, за да не загори и периодично да се намазва с лойта на живтотното, за да не изсъхне. Домакинът ще разкрие и как местните употребяват вътрешностите на ярето – всички продукти се запържват и се напълват в обърнатото наопаки шкембе.
Към тях се прибавят лук, гъби, магданоз и ориз, шкембето се завръзва и се пече на фурна или директно на чевермето. За гарнитура, Замфир ще предложи на Chef Токев предварително консервиран зелен фасул, който се добавя към запържен лук, доматена салца, масло и чеснова смес за шкембе.
Докато месото се пече Chef Токев ще се качи на височина от 1215 метра, за да посети Момчиловата крепост. Според преданията Момчил войвода е бил защитник на Родопите, а с исполинския си ръст от над 2 метра е респектирал османците и си е спечелил прозвището „минарето“. Стопанисвал е мандра в полите на планината, а според легендите е изградил и млекопровод с каменни тръби.
Chef Токев ще поръча на своя помощник тиква, магданоз и кисело мляко, за да приготви интересен десерт. Изчистената цигулка се пече на огън и се сервира със сос от кисело мляко, захар, белтък и портокалов сок, които се превръщат в магична пяна в термокана.
Но топ-кулинарят няма да спре до тук – той ще карамелизира захар, към която ще добави джинджифил и портокалова кора, за да гарнира тиквата с още повече вкусове и аромати. Андре ще предложи на домакините и своята интерпретация на ястие от дреболийки, запържени с чесън и борово клонче за аромат, гъби, маслини, вино, доматена салца и магданоз.
Родопчанските домакини Кина и Захаринка ще направят трапезата още по-богата с пълнен заек и панирани ароматни манатарки. Дамите ще разкрият на „ловците на храна“ и тайната на автентичния местен качамак, в който се комбинират сварени картофи, бяло и царевично брашно и консервирано месо.
Какво представлява „изба-маркетът“, как изглежда домат с тегло 1,630 кг., коя е дамата, която е сложила всичките мъже от Река „в джоба си“, как местните почитат родителите си, какво означава „кавардисване“ и как опашката индикира готовност на чевермето? Как мирише Коледата в „града на цветята“ в Германия и по нашите ширини, може ли лисиците да станат приятели на кучетата и ядат ли таралежите вафли, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в Ловци на храна по bTV.
свързани новини
Ловци на храна се завръщат в ефир
НАЙ-НОВИ
Рекордна година за България по брой...
България уверено върви към целта си в туризма за 2024 г....
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !