Графичното творчество на Салвадор Дали - достъпно за българите

03.12.2010 10:40 | Видян 2825 пъти

Графичното творчество на Салвадор Дали - достъпно за българите

Най-голямата експозиция от графики на Салвадор Дали, представена в залите на Музейна галерия за модерно изкуство и на Национална галерия за чуждестранно изкуство, се радва на голям успех не само като посещаемост и ентусиазъм на широката публика, но и като обект на търговски интерес от български колекционери и ценители на изкуството.

За първи път произведения от такава величина могат да бъдат закупени от български колекционери в галерията на Оборище 10. Те са от сериите  „Божествена комедия”, "Завладяването на космоса", "Кармен", "Маркиз дьо Сад" и "Дон Кихот".

От откриването на експозицията до момента Музейна галерия е реализирала продажби на близо 30  произведения, което е добър текущ резултат, предвид спецификата на пазарния дял, който обслужва.  
Селекцията от графики на Дали са в широк ценови диапазон – от 2 000 лв. до 16 000 лв. и нагоре. Сред произведенията в клас 10 000 – 16 000 лв. попадат и по-удачните като бъдеща инвестиция творби.
  
Самото ценообразуване на графичното изкуство като цяло зависи от комплекс от фактори като тираж, подписване, техника, години на създаване, доколко този тираж е изчерпан вече в световен мащаб и т.н.
„По-голямата част от клиентите до момента са българи, което може би е добър знак за преориентацията на нашите колекционери към утвърдените и стойностни имена от изкуството на 20век”, смята Диляна Колева, директор продажби в МГМИ. 

Пазарът на подобен клас модерно изкуство се разработва от близо година, именно чрез дейността на галерията. Констатацията, че настоящата изложба на Салвадор  Дали у нас е успешен проект едва ли буди учудване, предвид факта, че той е един от най-популярните сред широката публика западноевропейски художници на 20век.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Няма коментари към тази новина !