ДЕТСКА АКАДЕМИЯ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

01.12.2010 17:40 | Видян 3350 пъти

ДЕТСКА АКАДЕМИЯ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

В Музейна галерия за модерно изкуство днес се проведе открит урок на тема „Графичното изкуство на Салвадор Дали”  за ученици от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас на Национален учебен комплекс по култура в Горна Баня. Юношите са с хуманитарен профил на обучение. Учебната им програма включва предмет - история на изкуството с преподавател по изкуствознание Богдан Паташев.
Експертът Ани Венкова, доктор по изкуствознание запозна учениците с дейността на галерията и  авторите от постоянната колекция. Основният акцент на лекцията беше върху различните графични техники, които испанският сюрреалист Салвадор Дали е използвал в графичната си работа. Особено интересен за юношите бе фокусът върху съвременните автори, представени в галерията като Деймиън Хърст и Хънт Слонъм.

Това е четвъртата по ред лекция по история на изобразителното изкуство  в образователната програма на МГМИ. Откритият урок съвпада с най-голямата изложба от графични творби на Дали, гостувала някога у нас - съвместен проект на МГМИ и НГЧИ.

За „Детска академия”
Детската и  културно-образователна програма на Музейната галерия за модерно изкуство дава уникален шанс на деца от училищата от околностите на София, които нямат възможност да посещават често културни мероприятия в столицата, да се запознаят за първи път с оригинални графични и живописни работи на модерното и съвременно западноевропейско и американско изкуство. Благородната инициативата възниква по време на седмицата на Анди Уорхол в МГМИ през април  2010г. 

Екипът реализира няколко образователни урока за деца от столични училища през годината.  Първият запозна децата с творчеството на някои от най-бележитите  представители  на поп-арта като Анди Уорхол, Робърт Индиана,  Кийт Харинг, чиито творби са част от постоянната експозиция на галерията.  Ученици от столично училище участваха в открит урок, воден от самия Хънт Слонъм по време на изложбата му на Оборище 10 и  видяха отблизо екзотичните картини с птици, пеперуди и зайци на хитовия американски художник. Непокорното изкуство на Деймиън Хърст и неговите най-ярки образи – цветни точки, изящни пеперуди и диамантения череп разпалиха въображението на учениците от 6-ти и 7-ти клас на 39 СОУ. Откритият урок съвпадна с експозицията на световноизвестния и най-скъпо продаван съвременен артист в МГМИ.

Желанието ни е да разширим обхвата на образователната програма  и през следващата календарна година – с провеждане на уикенд образователни курсове по модерно и съвременно изкуство, организиране на детски изложби в Музейна галерия и поощряване на млади таланти. Нашата мисия е да осигурим възможност на повече деца до галерийното пространство  и да ги запознаем с изкуството на световноизвестни артисти.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Местят Мона Лиза, била...

Най-известната картина в целия свят – Мона Лиза на...

Венци Венц посвети песен на жена си и...

Венци Венц посвети песен на жена си и баба си. Аудиото...

Няма коментари към тази новина !