Любовта и майсторите на ХХ век – Шагал, Дали, Пикасо, Матис

21.01.2010 15:45 | Видян 4130 пъти

Любовта и майсторите на ХХ век – Шагал, Дали, Пикасо, Матис

Образът на най-прочутата творба на американския поп-арт художник е създаден за коледна картичка през 1964 г. по поръчка на „Музея за модерни изкуства” Ню Йорк. През 1973 г. същият символ е включен в осем-центовите пощенски марки на Американските пощенски служби, издадени в над 330-милионен тираж. С „LOVE” Индиана създава и пана, постери, скулптури,  предназначени, както за американски, така и за международни локации. Думата e аранжирана така, че да се вмести в квадратна форма, със струпани букви, докосващи се една друга по начин, напомнящ физическа интимност. Паното LOVE, което ще може да се види в галерия Средец, е направено през 1998 г. в сътрудничество с известния майстор на текстилни пана Джон Гилберт и излиза в тираж от 300 броя в няколко различни комбинации от цветове.

По време на паралелната изложба в Музейна галерия за модерно изкуство и галерия “Средец” ще бъдат представени работите на някои от най-големите майстори на XXв. - Пабло Пикасо, Марк Шагал, Анри Матис, Салвадор Дали и др. Ценителите и любителите на модерното изкуство ще могат да се запознаят с редица оригинални графични творби, които са създавани от художниците по различно време. Главна обединяваща линия в подбора им е отново необятната тема за любовта и образите, които я съпътстват. Сред тях могат да се видят литографията „Любовници и червено слънце” на Шагал, офорти от еротичната серия на Пикасо, гравюри на Салвадор Дали и др. Творбите ще се продават и обслужват от експертен екип на Музейна галерия за модерно изкуство.

Паралелната изложба ще продължи през целия месец на любовта - Февруари. Куратор на изложбата е Деница Атанасова - директор на Музейна галерия за модерно изкуство, а критик - Слава Иванова, директор на Национална художествена галерия. Музикалното оформление на изложбата е поверено на Национално музикално училище „Любомир Пипков”.

Изложбата ще бъде открита от министър Вежди Рашидов и Слава Иванова на 28 Януари 2010 г. в 18.00 часа в галерия “Средец” (бул. Ал. Стамболийски 17).

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

С.Йончева откри новия сезон на...

"Миналата неделя бях във Виена за откриването на сезона...

Галкин щракна 75-годишната Пугачова

Галкин снима 75-годишната Пугачова на терасата с кърпа...

Няма коментари към тази новина !