профили

Бисер Киров

Бисер Киров

Рождена дата: 04.09.1942
Пол: Мъж

17 януари 1981 г. Държавната информационна агенция БТА – официозът на официозите на соцрежима, обявява смъртта на заслужилия артист Бисер Киров. По онова време всяка новина трябва да мине през няколко подписа и безброй журналисти. И въпреки това лъжата съвсем официално е пусната от агенцията. „Новината за смъртта ми се оказва твърде преувеличена”, пишеше Марк Твен, а Бисер Киров може спокойно да го цитира, защото и на него му се е случило.

Каква е истината? Певецът Бисер Киров преживява тежка катастрофа на 12 януари. Неговата кола е ударено от такси насред София. 7 дни изпълнителят е в кома – на крачка от смъртта. Още 56 денонощия прекарва в реанимацията на „Пирогов”, защото животът му продължава да бъде в опасност. Преживява всякакви операции и манипулации, но финалът е щастлив. Той не само оживява, а продължава кариерата си.
Нейният старт през 1960 г., когато е само на 18, изглежда съмнителен за мнозина. Причината е, че той е син на свещеник 7 години след смъртта на Сталин, когато соцът е в най-суровата си форма. И не на какъв да е свещеник, ами на пастор. И дори не католически, ами адвентистки. Малко вероятно е тогавашната цензура да остави да премине такъв „кадър”.  Но

в дует с Георги Минчев

двете софиянчета тръгват в естрадата – първо като дует, после като солови изпълнители, и стават големи имена. За Бисер ударът е Световният фестивал на младежта и студентите в София през 1968 г., когато печели златен медал с „Гълъби над София” – един от големите му хитове, заедно с легендарния „Юноша бледен”. Следва първата награда от „Златният Орфей” в същата година, когато е определен за олимпийски шампион на песента в Барселона.
И започва да пътува по фестивала повече от всеки друг наш поппевец. Като отвсякъде се връща с награди: от САЩ, от Франция (2 приза на МИДЕМ в Кан), от Германия, от Куба, от Казахстан, от Финландия, от тогавашните федерации Югославия и Чехословакия, от Ирландия, от Русия, от Полша. 6 години е солист на върховното шоу на соцсистемата – това в берлинското кабаре „Фридрихщадтпаласт”. Концертите му по света са над 4500.
За да продължим статистиката, трябва да отбележим продадените по цял свят негови албуми са в общ тираж от невероятните 8 милиона – около 4 пъти повече от Лили Иванова.

Обувките му са номер 49

като на баскетболист или волейболист. А ръстът му не е грамадански – нормалните 185 см. Пълният отличник от софийското 22-о училище, не завършва естрадно пеене, а Висшия химикотехнологически институт като спец по полупроводникови материали. „На стари години” – на 46, завършва Руската академия за театрално изкуство като музикален режисьор.
Шансът му да бъде международна звезда – 18 години работи само в Германия, където отглежда и децата си, които остават там, се дължи не само на вокала му. Но и на факта, че е невероятен полиглот, който говори:  руски, английски, немски, испански, полски, чешки, румънски език.

Последните две десетилетия работи и живее предимно в Русия, на която е „заслужил артист”. Заради връзката си с тази страна той отказа званието „Човек на годината” в Украйна, където също е много популярен. А

критиките му към президента Плевнелиев

през тази пролет му донесоха недеволството на русофоби като Огнян Минчев. Киров обяви държавния глава за „недостоен” за парада по случай 70-годишнината от победата над нацизма на Червения площад на 9 май.
Проруската позиция на известния български естраден изпълнител никак не е случайна. 7 години Бисер е водещ и продуцент на предавания в тамошните тв канали. След това от 2006 до 2010 г. е културен аташе на България в Москва.
Връща се у нас предимно лятото, когато неизменно отдъхва на едно от малкото останали райски и незастроени места по родното Черноморие – Аркутино. Там се разхожда по плажа с каубойска шапка и черни бански, заедно с кучето си.
Роден с късмет, Бисер Киров дълги години се радва и на семейно щастие. Жени се за първата си любов от студентските години Митка. Двамата имат две деца – Венциноса, кръстена на майка му, и Бисер Втори, зарадвали ги с четири внучета.
Голямото нещастие, което сполита любимеца на съдбата се случва на 13 септември миналата година. В Берлин издъхва дъщерята на Бисер Киров – Венциноса фон Койдел на 42 години. Тя успява да завърши супер престижния Хумболтов университет в Берлин и на друг в Москва, да стане телевизионен продуцент в Германия и да се прочуе като художничка из цяла Европа, дори в Италия.

Новини

Веско ревна по БТВ

Веселин Маринов ревна в предаването на Сашо Кадиев, след...

Бисер Киров оставя 5 милиона

Легендарната родна екстрада Бисер Киров, който угасна от...

Йорданка страда за Бисер Киров

Смъртта на Бисер Киров потресе музикалните среди, а...

Почина Бисер Киров

Почина Бисер Киров - една от легендите на българска...

Бисер Киров пребори рака

Бисер Киров е успял да пребори най-тежкото заболяване -...

Бисер Киров отказа украинската награда "Човек на годината"

Известният на всички хора от постсъветското пространство...

Почина дъщерята на Бисер Киров

На 13 септември сутринта в Берлин почина дъщерята на...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !

*}