профили

Лиана Антонова

Лиана Антонова

Рождена дата: 03.10.1935
Пол: Жена

Родена на 3 октомври 1935 г. в София. От дете проявява музикален талант. Взема уроци по пеене при Лиляна Жабленска. Решава да учи в Музикалната консерватория в София, но не успява да вземе изпита по теория. През 1953 г. по препоръка на известния по онова време журналист Захари Петров, Лиана Антонова приема предложение за изява на професионална сцена. Първата официална музикална изява на Лиана Антонова е през 1953 г. кото заместничка на разболялата се певица Зденка Попова за неделното утро в зала „България“. Така на 18 години, Лиана прави своя пръв пробив на родна сцена. През 1954 г. печели популярност и в Румъния след голям концерт в Букурещ.

Среща трудности в кариерата си. За себе си тя разказва: „От мига, в който се появих, започнаха да казват, че съм упадъчна певица, която въздейства на ниските страсти на хората, имам порочно поведение… Иван Башев, който беше зам.-министър на културата, ме видял на един концерт в цирка — бях с 3 сантиметра коса — и казал: «Не мога да я гледам! Не прилича на жена.»“. [1] В България взема участие в първия цветен български филм, българо-немска продукция „Старинната монета“ (1965), където се превъплъщава в ролята Яна Христова и изпява песните „Любовта е море“ и „Една кутийка от кибрит“. Популярна и обичана песен от 60-те години на ХХ век е „Дай де те целуна“. За нея песни са писали големи композитори като Зорница Попова, Тончо Русев и други.

Творческата биография на Развигор Попов започва с Лиана Антонова, за което той разказва: „Аз започнах да свиря с Лиана Антонова в бар „Астория“. Лиана е прекрасен човек, тя беше толкова красива, и толкова атрактивна, и толкова хубаво пееше, особено песните на Ела Фиджералд. Спомням си, че тогава в най-стария бар „Астория“, аз бях студент първи курс в Музикалната академия и тогава нейният съпруг Жоро Муцевски свиреше на пиано. През това време обаче му се наложи да отсъства и ме помоли да го заместя. И за мен беше такова удоволствие, само малко зор видях, защото до 4 часа съм в бара, а когато се прибера от 7 сутринта, трябва да съм на лекции в Музикалната академия. Така изкарах известно време с Лиана. Тя беше просто невероятна, златна душица. Какво да ви кажа, общуването с Лиана ми е един от най-прекрасните спомени.“ [2]

Лиана Антонова се насочва към кариера зад граница, за да избегне обществените нападки. Превръща се в една от най-обичаните певици в Европа. Успява да получи признание като поп-джаз певица и киноактриса в Румъния, Чехия, Русия, Полша, Сърбия, Унгария, Австрия, Германия, Швейцария, Скандинавия и Америка, Лас Вегас.

През 1972 г. се записва в задочен курс, ръководен от Джеф Майо в Лондон и става първата му ученичка от България. Лиана Антонова се увлича по астрологията, нумерологията и теософията. Чете трудовете на Рудолф Щайнер и Петър Дънов. Завръща се в България, започва да се дообразова в сферата на окултните науки като споделя своя опит и знания в поредица от книги:

    Прозорец към Космоса
    Срещи с многоликия Космос
    Диалог на доверието
    Живот — училище
    Изборът кове съдбата
    Не умирай неук
    Срещи с отвъдното
    Всичко е поправимо само докато живеем
    Активен живот след смъртта или самота

Новини

Лиана Антонова е първият бг секс символ

Лиана Антонова шашна всички, когато преди няма и две...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !

*}