Как отърваха 24 часа от фалит?

16.10.2017 13:14 | Видян 1284 пъти

Как отърваха 24 часа от фалит?

Издателят на вестник 24 часа – компанията Про нюз България, е избегнал обявяването си в несъстоятелност заради неплащането на задължение към дружеството Сайга Консулт, през което е финансиран от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), пише Студия Трансмедия.

"Забележителното е, че всичко това се случва с любезното съдействие на един от основните прокурорски свидетели по делото за фалита на КТБ Теодора Танева. Танева е изпълнителен директор на ключовото дружество от икономическата група на Цветан Василев преди рухването на КТБ – Технологичен център институт по микроелектроника (ТЦИМЕ)", допълва сайтът.

През 2012 г. главният редактор на 24 часа Венелина Гочева обявява, че придобива издателския бизнес на Огнян Донев и Любомир Павлов. Веднага след сделката Донев и Павлов се сдобиват с редица проблеми с правораздаването в България. Огнян Донев и в момента е обвиняем от прокуратурата за укриване на данъци.

Гочева придобива собствеността чрез Про нюз България. Сделката официално е финансирана през кредит от Инвест банк. Дали заради нуждата от още финансиране по преструктурирането или поради необходимост от оперативни средства, Про нюз България прибягва през 2012 г. и до финансиране по малко странен начин – през търговски дружества без дейност.

Именно такъв е случая с дружеството Сайга Консулт. Въпросното дружество отпуска поредица от кредити към Про нюз България. Според публично оповестени данни към септември 2014 г. става дума за близо 7 млн. евро главница и лихви. Сайга Консулт няма дейност и на свой ред е получила парите, които е осигурила на Гочева и изданията й, чрез заем от КТБ. Сайга Консулт има натрупани необслужвани заеми към банката за над 60 млн. лв.

Във времето малко преди да  КТБ е поставена под особен надзор „Сайга Консулт“ внезапно решава да си поиска парите от Венелина Гочева. След като Про нюз България не се издължава, през август 2014 г. Сайга Консулт пуска искова молба в Софийския градски съд, с която желае обявяването в несъстоятелност на издателя на 24 часа.

Делото се проточва близо 3 години и е решено през юни 2017 г. Резултатът е, че съдът отказа да обяви Про нюз България в несъстоятелност.

Основната причина това да не се случи е, че вземането на Сайга Консулт е продадено на друго дружество. Това дружество е ТЦИМЕ – ключова компания от бизнес империята на Цветан Василев преди падането на КТБ. Това дружество е решило да купи вземането към издателя на 24 часа. Каква е причината – не става ясно.

Каква е цената на сделката – също. Единственото ясно е, че двете страни са се договорили да няма плащане. Задължението е договорено да бъде изплатено чрез апорт на имот. Междувременно самото Сайга Консулт е обявено в несъстоятелност заради задълженията си към КТБ, които надхвърлят 60 млн. лв.

За синдик е назначен Росен Милошев. Той пък най-случайно пропуска да оспорва на по-висока инстанция решението на СГС, с което се отказва обявяването на Про нюз България в несъстоятелност. Така решението влиза в сила. И издателят на 24 часа си спестява задълженията, които са с първоначален произход КТБ. Фондът за гарантиране на влоговете и българският данъкоплатец пият студена вода.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !