Образът на Левски завладя градинката Кристал

18.07.2017 11:13 | Видян 1526 пъти

Образът на Левски завладя градинката Кристал

До 25 юли софиянци и гостите на града ще могат да разгледат изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници“ в галерията на открито в градинката Кристал, пише монитор. В експозицията са събрани 28 фотокопия на едни от най-добрите картини на български автори, интерпретирали образа на Васил Левски.

Инициативата е на Столичната община и Националната художествена галерия по повод 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. В сбирката присъстват творби на художниците Дечко Узунов, Иван Табаков, Никола Кожухаров, Борис Ангелушев и др.

След като разгледа изложбата, кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че представените фотокопия ще развълнуват всяко българско сърце и всяко дете, което ще бъде доведено от своите родители. За първи път експозицията се показва на открито, изтъкна Фандъкова.

„Повечето картини отдавна са влезли в учебниците по история, но можем да видим и по-малко познати произведения с образа на Васил Левски, които въздействат изключително много. Апостолът е провокирал не един български художник да покаже своето отношение към епохата, в която той е живял, както и към неговата личност“, заяви Фандъкова. Тя очаква в следващите дни хиляди зрители да се докоснат до образа на Васил Левски, пресъздаден през очите на изтъкнати наши художници.

Директорът на Националната галерия Слава Иванова благодари на Столичната община за възможността творбите с образа на Левски да бъдат показани на открито.

„Струва ми се, че живеем във време, когато идеите на Левски са ни нужни повече от всякога. Нашето единение зависи от това дали тези идеи ще продължават да живеят в нас и нашите деца“, подчерта Слава Иванова.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Няма коментари към тази новина !