Случаят "Поптодорова" влиза в полския съд

04.05.2017 15:40 | Видян 1811 пъти

Случаят

Делото за кражбата на крем на стойност 1640 злоти срещу българската гражданка и бивш дипломат Елена Поптодорова очаква да влезе за разглеждане във Варшавския съд в район Охота, пише "Монитор".

Съдът трябва да одобри или отхвърли споразумението, което е сключила българката с полската прокуратура. Според постигнатото споразумение Поптодорова се е признала за виновна и се е съгласила да заплати сто ставки от по 20 злоти - общо 2 хиляди злоти или ок. 908 лева глоба за кражбата.

Самата Поптодорова твърдеше, че вече е платила глобата и с това случаят е приключен, но това далеч не е така. "Прокуратурата е приложила имуществена гаранция от 2000 злоти в полза на бъдещо наказание." - обясни Михал Джекански, говорител на Окръжната прокуратура във Варшава, цитиран от телевизионния канал TVN Варшава. Размерът на гаранцията отговаря на този, за който Поптодорова се е споразумяла с прокуратурата.

Предложението за одобрение на споразумението е било внесено в съда в началото на април, но съдията, на който е било разпределено делото го върнал в прокуратурата за допълване на формални недостатъци. "Основание за връщането беше липсата на превод на български език на обвинителния акт и липсата на потвърждение за изпращането на обвинителния акт." - обясни Анна Верешчинска, вицешеф на Районната прокуратура във Варшава - Охота.

В момента прокуратурата изчаква превода на документите. Когато те са готови, делото отново ще влезе в съда, обясни пред "Монитор" съдебният репортер Пьотр Махайски.

Случаят "Поптодорова" гръмна на 28 февруари т. г. след като стана ясно, че ден по рано българката е била задържана на летището във Варшава по обвинение в кражба на козметични продукти от безмитен магазин в зоната за заминаващи пътници. Кражбата станала три дни по-рано, а самата Поптодорова твърдеше, че е взела крема погрешка, след като болната й майка звъннала внезапно по телефона.

Заради случая Елена Поптодорова подаде оставка като ръководител на централно-европейския офис на Американския еврейски комитет, който трябваше да отвори врати официално месец по-късно.

Източник и снимка: Monitor.bg

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Само албанците са по-ниски от нас в...

Само албанците са по-ниски от нас в Европа: Фотофакт

Нели Рангелова е Певец на годината 2024

Нели Рангелова е тазгодишната носителка на наградата...

Няма коментари към тази новина !