София ден и нощ отива на съд

13.02.2017 17:41 | Видян 2436 пъти

София ден и нощ отива на съд

13 български автори са изправени пред съдебна битка, за да търсят правата си върху създадената от тях музика, излъчена в национален ефир в сериала "София ден и нощ" по Нова телевизия, пише ПИК. За проблема сигнализираха от ощетената страна - самите автори.

Един от тях е рапърът и продуцент Петър Петков, познат като Гетомен от "Хората от Гетото". Заедно с 13-те ощетени автори той се опитва да намери начин музиката, излъчена без разрешение в ефира на Нова телевизия, да бъде призната и обезщетена.

Кои са ощетените? Рапърът Бисолини, Оги 23, Splitkid, Бате Пешо, Стинки, Rudi, Duli, Muden & Kukusheff, Светльо and the Legends, Dokle & Greesh и други музиканти откриват през април 2016 г., че тяхната музика звучи в набралия популярност сериал "София ден и нощ". Проблемът не е в това, че музиката им се чува от телевизора, а че никой не ги е питал за това. Нещо повече - никой не ги споменава като автори, дори във финалните надписи на сериала, пише Офнюз.бг.

Като продуцент Петков поема защитата на авторите и започва да търси срещи и начини музиката да бъде обезщетена. Но насреща желание за решение на проблема по начин, който ги удовлетворява, няма - нито от страна на Нова телевизия, нито от страна на продуцента Краси Ванков от "Хидалго Прадакшънс" (създател на сериала), нито от отговорното ведомство - дирекция "Авторско право и сродните му права" към Министерство на културата.

При търсене на решения всяка страна се оправдава с другата, а забавянето на документация (според Петков нарочно) дълго време пречи да бъде даден ход на дело срещу кражбата на авторския труд.

13-те автори си търсят от Нова тв и "Хидалго" общо 50 хил. лева. Това прави по около 3850 лева на артист. Песните са излъчени не веднъж, а общо 90 пъти в ефир. Това не включва уеб прегледите в Нова плей и Вибокс.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !