Снежни лавини на Марс

10.11.2008 11:36 | Видян 1603 пъти | Гласували 1

Снежни лавини на Марс

Камера с висока разделителна способност на борда на американския космически апарат "Марс рикънисънс орбитър" е заснела снежни лавини, които се спускат по скалите близо до северния полюс на Марс, съобщи Дискавъри.

Явлението е забелязано от екипа на Патрик Русел от Университета на Берн в Швейцария, докато учените са разглеждали изображенията, запечатани от камера HiRISE.

Снимките показват големи облаци от прах и сняг близо до основата на скала с височина 500 м. През марсианската зима скреж от въглероден диоксид и сняг се натрупват близо до северния марсиански полюс.

Дебелината на снеговете върху полярната ледена шапка може да достигне до 1-2 метра, а върху скалите, които граничат с ледената шапка, те може да са дълбоки 30 см.

Когато Слънцето изгрее отново над скалите на Марс през пролетта, въглеродният диоксид от твърдо вещество се превръща направо в газ.

Върху стръмния склон на скалата пенещият се газ е в достатъчно количество, за да отприщи лавина, широка 100 м, която се търкаля с рев надолу със скорост 50 мили в час.

След като е направила първата снимка, камерата HiRISE е запечатала още две изображения, като е снимала общо 9 лавини, спускащи се от скалите близо до полюса.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Не пуснаха Устата да снима на Радецки

Само за ден песента ,,Jackpot-a или БОТЕВ‘‘ предизвика...

Попътен вятър: Фото на деня

Попътен вятър: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !