Лято 2014: 10% по-малко туристи, 12% по-малко приходи

13.10.2014 15:44 | Видян 2071 пъти

Лято 2014: 10% по-малко туристи, 12% по-малко приходи

Tуристическият бранш изпраща първи кризисен сезон след 15 години възход. България изпрати лятото с 10% по-малко туристи в сравнение с 2013 г. Тогава в страната ни са летували 6 897 484 души. Прогнозите са, че приходите ще се свият с 12 на сто при 3,058 млрд. евро през м.г. Значителен е отливът на руснаците - с около 50 000 души. През миналата година са ни посетили 681 562 братушки. С 30% по-малко холандци са избрали за ваканцията си България. През м.г. 92 360 са посетили страната ни. Информациите, които се появяваха в началото на годината, за опасна криза в Черноморския регион са стопили желанието на мнозина да дойдат у нас. По-малко гости са пристигнали и от Израел. Тепърва ще се обобщават точните числа.
В същото време това лято Гърция има 20% ръст.

Напомняме, че за 2013 г. скокът беше със 17% и още тогава се стопи спадът от предишните 3 години при комшиите ни от юг. Те се оказаха и предпочитан курорт за нарастващ застрашително брой български туристи, пренебрегнали Черноморието. В опит да привлекат туристи заведенията по плажовете свалиха цените, а чадърите и шезлонгите се предоставяха безплатно срещу консумация. В гръцките курорти е изключено безразборното строителство, защото цялата брегова ивица се контролира от Министерството на отбраната. Заради напрежението в Украйна надеждите ни за привличане на круизни туристи не се оправдаха. Круизните компании в последния момент са променили маршрутите си, обясни изпълнителният директор на Пристанище Варна Божидар Чапаров. За догодина обаче са потвърдени едва 7 посещения на пътнически кораби в морската столица, първото е на 26 март, а последното - на 4 ноември.

Една от двете мегакорпорации, предлагащи круизни пътувания - „Роял Карибиън", е извадила големите си кораби от Черно море за 2015 и 2016 г. Нищо чудно да я последва и другият голям оператор „Карнивал корпорейшън" и тогава през следващите години ще броим на пръсти пасажерите, които влизат във Варна и Бургас. Това твърди Владимир Караджов, управител на туристическата компания „Ренесанс турс". Още повече - пристанищните такси във Варна и Бургас са двойно по-високи, отколкото в Констанца, и 1,5 пъти надвишават тези в Одеса. Един кораб, който докарва около 2000 чужденци, трябва да плати 80 000 долара за наше пристанище.

За справка, в Осло, което е символичен домакин на този брой на Гранд хотели, круизните кораби са по 3 на ден като капацитетът им е над 5000 души всеки.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !