Туризмът потъва с фанфари

17.07.2014 16:30 | Видян 3544 пъти

Туризмът потъва с фанфари

Публикуваме коментар на известната журналистка и спец в областта на туризма Лияна Панделиева от сайта Гласове, в който тя използва за повод потопа във Варна, стигнал до Албена,  за характеристика на започващата криза в бранша.


Евакуираха първите 600 туристи от Албена. Причината – неспирна вода подкопава основите на хотела, в който се намират, и сградата се накланя на една страна. Извозват гостите с тежки машини. Прилича на военна eвакуация – хора с деца в ръцете са прави в камионите на Гражданска защита, измъкват ги от водните капани. Любителите на приключенския дух тепърва има да разказват... Над главите им летят военните кугари в търсене на закъсали по дървета и покриви хора. Но ако някой някога се е съмнявал в проблемите на нашето крайбрежие, сега вече е ясно: там канализация няма и ако при всички други дъждове тв камерите показваха по някой и друг магазинер, който се опитва да измете придошлата вода, сега вече е ясно, че нито улиците, нито сградите могат да издържат на истински дъжд.

Хотел „Гергана“ в Албена хлътна на една страна, подкопан от водата, стотици туристи бяха евакуирани от него с тежки машини на ГЗ.
 
Северното Черноморие е практически недостъпно заради потопени и изровени от стихията пътища. И ако някой се опита да твърди, че вина за това носи само  дъждът, то той буквално си измива ръцете в литрите небесна вода и не иска да изрече истината: беше повече от ясно, че потъването се задава, но беше твърде удобно всички да се преструват, че такъв проблем не съществува.
Зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев тържествено откри летния сезон и отчете ръст на записаните туристи, ръст в пристигналите още от началото на април, ръст в приходите спрямо същия период на миналата година. Възход, туристически възход в родината! И този планиран успех да секне заради дъжд. Един дъжд, който ще спре хиляди резервации, ще отмени вече платени чартъри, ще удари с пълна сила следващия сезон.
Естествено, икономическото ведомство е изпълнено с оптимизъм, а стотиците евакуирани не си струват коментарите. Приповдигнато съобщение от икономическото министерство цитира Бранимир Ботев, който обещава „успокояване на времето и прекрасно лятно слънце".
„Неколкодневните проливни дъждове не са приятни за никого, но спокойствието и доброто изкарване на чуждестранните туристи в курортите на България не са застрашени от нищо“, убеден е зам.-министърът. И като адекватно информиран представител на държавата, той допълва: „Наводнението няма нищо общо с курортните комплекси и е локализирано в една част на варненския кв. „Аспарухово“. В процес на анализи са причините, довели до наводнението. Като възможни се изтъкват незаконното строителство на сгради в района, които са задържали придошлите води, липсата на канализация и непочистените отточни вади и дерета.“
Сега остава същото уточнение Ботев да направи и за самите курорти. И да признае, че 92 деца от един бедстващ хотел са вече евакуирани, предстои извеждането на още един хотел с деца. Кметът на Кранево (с висока доза на убеденост можем да твърдим, че това е курортен град) съобщи, че са отнесени всички пасарелки, паднал е един мост, разрушен е канал за мръсна вода, както и отвеждащ колектор на отпадни води. Местните са в ужас от водите на язовир „Оброчище“, чието изтичане засега било контролирано. Но само да грейне едно слънчице, всичко ще изсъхне от caмо себе си, убедени са експертите по туризма от министерството.
Явно Бранимир Ботев не знае, че фотосите и видеата на разнебитените части от Албена вече обикалят света, че хората снимат евакуацията си в камиони, че фотографират извиращите отходни води! В крайна сметка туристите не се страхуват от лошо време, а от курорти, които могат да се разпаднат под краката им и над главите им!
На старта на сезона, още преди официалното обявяване на лятото, вече сме в графата на опасните туристически райони заради безхаберно отношение към земята, към инфраструктурата, към сигурността на всички хора.

90% средна заетост на националната хотелска база

отчете Националният статистически институт (НСИ) за юни 2012 г. Така България беше обявена от Евростат за абсолютен европейски юнски шампион по пълнота на хотелите. Истината е, че така обявената смайваща заетост е пълна лъжа. Дали става дума за помпане на самочувствие в сектора на туризма или за чист мързел на НСИ да признаят комичната по размерите си грешка – не е ясно. Допитване сред хотелиерите у нас след излизането на отчета предизвика бурен смях и недоумение от така напудрените данни. Повечето от тях признаха за отлив, а не за прилив на туристи. Но какво знаят те!
Истински смешното иде на следващата година. През 2013 г. НСИ отчита обща заетост на леглата в средствата за подслон и местата за настаняване от
46,9%. Е, логично е, след удар от 90%, дошъл е спад. Ама не! Отчетът за този период сочи ръст спрямо предходната година в броя на нощувките с 11 на сто.
Остава пълна загадка как при заетост от 90 на сто през юни 2012 г. и ръст от 11 на сто за същия месец на 2013 г. заетостта е едва 47 на сто.
Но! На този свят няма нищо по-сигурно от късата памет на хората.
Каква е истината.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Няма коментари към тази новина !