32 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО ИГРАЛНО КИНО “ЗЛАТНА РОЗА”

29.09.2014 13:54 | Видян 1442 пъти

32 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО ИГРАЛНО КИНО “ЗЛАТНА РОЗА”

За първи път в журито на фестивала, което ще избере носителите на „Златна роза“ за пълнометражен и късометражен игрален филм има международно участие! Председател на петчленното жури е Емил Христов, режисьор на носителя на „Златна роза“ на 31-вото издание на  фестивала “Цветът на хамелеона”. Останалите членове на журито са:  Дуня Клеменц – продуцент, носител на „Оскар“ за чуждоезичен филм за "Ничия земя" на Данис Танович (Словения). Жан-Франсоа Буржо – кинокритик, директор на международния кинофестивал за Средиземноморски и Черноморски филми Синемед (Франция). Юлек Кеджерски – дистрибутор и продуцент (Германия), директор на професионалната платформа “Манхайм мийтинг плейс” (Mannheim Meeting Place). Кристина Стоянова – кинокритик и изследовател (България/Канада) .

Журито връчва следните награди на филми от конкурсната програма:
Две награди "Златна роза" - най-добър пълнометражен филм и най-добър късометражен филм; Специална награда на град Варна; Награда за най-добър режисьор; Награда за най-добър сценарист; Награда за най-добър оператор; Награда за най-добра актриса; Награда за най-добър актьор; Награда за режисьорски дебют; 2 диплома за конкретни индивидуални постижения. Освен това ще бъдат връчени още 2 награди. Награда на публиката и Награда на акредитираните журналисти.

Юбилейната програма на фестивала ще включва общо 8 филма в чест на 9-има юбиляри: Христо Ганев, Александър Томов, Иван Терзиев, Татяна Лолова, Цветана Манева, Красимир Костов, Виктор Чичов, Анастас Янакиев, и Георги Тодоров-Жози. Входът за тези прожекции е свободен. Сред международните гости на фестивала са Егле Вертелите - сценарист, режисьор и сценарен консултант от Литва, Филип Бергсън - кореспондент на радио и телевизия ВВС, фестивален селектор и програмен консултант от Великобритания, Гийом де Сей, продуцент от Франция, Йошико Минекава, кинокритик от Япония, Матю Перейра е Иглесиас от Фестивала на любовния филм в Монс (FIFA).

Снимка: bnr.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Няма коментари към тази новина !