Топ 5 на козунаците в София
18.04.2014 09:00 | Видян 2504 пъти
Не че съм привърженик на купуването на питка за Бъдни вечер или на козунак по Великден, но всяко градско момиче изпада в ситуация, когато магазинът е най-добрият му приятел. И както по принципдобрите пекарни са любимите ни места напоследък, заради вкусния и здравословен хляб, който правят, така те ще ни помогнат и сега. И ако тази година не можем да си направим сами козунак, ето петте най-добри места в София, откъдето можем да си купим:
Холандската пекарна на Ангел Кънчев - тук козунакът се нарича „холандски сладкиш”, но си е пак козунак и ухае повече от прекрасно...
Старата пекарна на Иван Асен – в нея козунакът никога не е за изпускане и може би в най-голяма стeпeн отговаря на българския вкус. Последният път, когато си го купих, беше събота сутрин, а той беше горещ и се потеше в пликчето, в което ми го дадоха... Прекрасно!
Пекарна „Caramel” на ул.Черномен – тук най-любимото ми нещо, разбира се, са кроасаните с бадемов крем, но козунакът не отстъпва ни най-малко... За този Великден той ще бъде от пълнозърнесто брашно.
Orsetti Pasticceria – тук рецептата е за италианската Colomba /букв. „гълъбица”/, както се нарича обредния хляб на Апенините. Божествено!
"ХлеБар" на Оборище и Васил Априлов - тук специалитетът е закваската, която се използва за замесването на хляб и този принцип вече е прехвърлен и върху козунака. Отсега там се продава козунак със стафиди и смокини, може и на парче.
P.S. от Slava.bg
1. Бихме желали да добавим към листата на колегите от популярния сайт momichetataotgrada.com козунаците, които са правени ръчно и наистина на ниво от прекрасната сладкарница Маркиса на ул. Солунска – под колоните на Дома на индвалидите.
2. Ако някой все пак предпочита традиционен български козунак и има желание, както правим ние, да си го купи баш на самия Великден, винаги може да разчита на пекарната на ъгъла на бул. Гоце Делчев и улицата покрай реката срещу пазара Красно село – препоръчваме този с локум.
3. От Топ 5 сме опитвали и гарантираме за козунаците на Орсети, защото се правят с италианско брашно, което е по-добро, по-качествено и най-важното за празник, на който се преяжда – по-леко от българското, и се правят от истински майстори с много любов
НАЙ-НОВИ
Силвестър представи Alchemista в...
Мария Силвестър представи в най-ексклузивния у нас...
Престъпление е да караш пиян и то за...
„Димо е голям пример как човек, който сбъдва мечтите си,...
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !