Березовски убит заради порнокомпромати с принц Филип

24.03.2014 13:31 | Видян 1943 пъти | Гласували 1

Березовски убит заради порнокомпромати с принц Филип

Преди близо година, на 23 март 2013 -а, ексцентричният олигарх Борис Березовски бе намерен убит във ваната му в неговото имение, британското графство Беркшир. В началото му приписваха самоубийство макар че куп несъответствия направиха впечатление от самото начало. Близките му уверяваха, че той съвсем не е бил човек, който дори в най-тъмните моменти от живота си, е мислел да посегне на себе си. Цяла плеяда от хипотези за причини за убийството плъзнаха из медиите, като най-много от тях поставяха ударение на политическите му връзки. Своя собствена версия споделя  и Геннадий Соколов, който е човек от разузнаването.

 

Кой и какво търгуваше?

Аз вярвам, че на англичаните бе предложена своеобразна джентълменска сделка – размяна на компромати. Лондон да прекрати подривната пропаганда против Русия с участието на Березовски, а в замяна Москва няма да даде ход на скандален компромат за британското кралско семейство – колекция на бившия придворен фотограф Берон Хейхум, с която ние разполагаме. Нашите спецслужби се интересуваха от таен архив, който Березовски е изнесъл от страната.

 

Какъв кралски компромат е имала Москва?

Става дума за компромат на британското кралско семейство, придобит от външното ни разузнаване, от дворцовите ни шпиони. Досието ни за принц Филип, херцог на Единбург и съпруг на кралица Елизабет ІІ можеше да има свръхразрушителна сила. Можеше тотално да съсипе авторитета на кралската власт във Великобритания. Преди брака с Елизабет принц Филип  е основал заедно с приятеля си Берон Нейхум, бъдещият кралски фотограф, така нареченият Клуб Четвъртък. Там те са обсъждали своите любовни приключения и се отдавали на разврат. Членове на клуба са Филип, братовчеда му маркиз Давид Милфорд Хавен, двамата зетьове на Чърчил и още сума ти известни хора. Найхум е водил дневник и е отговарял за документалните фотоси. Помагал му е приятелят му ходужинкът Стивън Уард – художник, придворен лекар, разполагащ със собствен отбор момичета на повикване. В тяхната компания никой от нищо не се е притеснявал. Често на вечеринките инкогнито присъствал и принц Филип. Архивът на Клуб Четвъртък се превърна в набор от компромати за много от важните особи на Великобритания. Съдържанието му бе описано в конфиденциален меморандум на главния редактор на Дейли Експрес Даниел Макрори. Ето някои откъси от него: „Албумът съдържа фотографии от партита на басейна с голи момичета, принц Филип и неговият братовчед Давид, маркиз Милфорд Хевън.  Има и снимки на които принцът прави секс в банята след игри на поло.  Фотосесията е направена в квартирата на Барон Найхум. Тук е Филип в компанията на голи дами, както и неговия адютант Башир и Берон. Тези снимки датират от 1949, тоест след сватбата на Филип с Елизабет и след раждането на първия им син – принц Чарлз. Филип дори се усмихва в камерата“.

 

Нима са били толкова глупави и безочливи, че са снимали по време на оргия?

Самият аз неведнъж съм си задавал този въпрос.


Кога британските спец служби получиха тези компромати?

В средата на 50-е, когато зачбраниха Клуб Четвъртък и започнаха да премахват приятелите на Филип.


В смисъл да ги унищожават?

 Не винаги. Понякога просто се договаряха, че те повече няма да се срещат с принца. Берон обаче беше неманипулируем и отказваше да даде колекцията си от фотографии. Очевидно накрая му „помогнаха да напусне този свят“, но снимките така и не бяха намерени. В крайна сметка албумът се оказа в Москва. Просто той го беше завещал на Стивън Уард, който също беше убит, но преди смъртта си успя да даде колекцията на офицера от нашето разузнаване Евгений Иванов, мой стар приятел, фантастичен човек. Вадеше секретни документи от дома на военния министър Джно Профъм, от бюрото на Уинстън Чърчил.

 

Вие лично ли видяхте колекцията?

Някои порноснимки от нея съм виждал лично – предимно такива с Филип. Част от съдържанието й е известно на някои британски журналисти. През 2003 г. Дейли Мейл написа, че в секретните архиви на лондонските спецслужби се съдържат документи за Клуб Четвъртък, които могат фатално да уронят основите на британската монархия.

 

Как започнаха преговорите с англичаните? Това официални разговори ли бяха?

Не, разбира се. През 2006 г. През 2006 г. ФБР разсекрети архивни материали за херцога и херцогинята на Ундзор, които са работили като нацистки шпиони за Германия между 1937 и 1949 г.  На лондонските служби им се наложи много светкавично да се пазарят за тези документи и да ги спрат от евентуално публикуване. В този момент ние успяхме да им помогнем и това стопи недоверието между нас и британските колеги. Последва промяна в британската външна политика в полза на Русия.

 

Например?

Например, през 2006 г. вътрешният министър на Великобритания Джек Стро официално предупреди Березовски, че статусът му на политически бежанец може да бъде преразгледан. Лондонското му кресло започна да утеснява. Борис Абрамович реши да укрепи позициите си и започна да дарява средства на наследниците на Уиндзър, специално на принц Майкъл Кенсингтън. 320 хиляди паунда бяха дадени „за ремонт на двореца на Кенсингтън“. Поддръжката на олигарха стана неизгодна за Лондон. Сътрудничеството с Москва носеше на британската хазна неизмеримо повече дивиденти и никой не искаше да ги рискува. През 2012 г. Страните се договориха за размяна на компромати и неутрализация на Березовски. Беше дадена зелена светлина на съдебните дела и искове срещу Борис Абрамович. Той почувства идването на края и се обърна с писмо към Путин. Това писмо разтревожи британските спец служби. Малко след това олигархът бе намерен мъртъв.

 

Убиха ли го или го доведоха до самоубийство, според Вас?

Мисля, че отговорът на този въпрос най.добре знаят хората, които поддържаха конактите с британските колеги.

 

Колекцията на Берон предадена ли е вече на британските служби?

Мисля, че да. Не знам дали са направени копия, но според мен, ги има. Както и копия на архивите на Березовски. Едва ли можем да очакваме обаче те да се появят на бял свят. А историята без подобни документи си остава просто един авторски разказ и нищо повече.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !