СПЕЦПРОЕКТ: Защо е важен Березовски или За първия олигарх и следващите в списъка

01.04.2013 11:15 | Видян 4893 пъти

СПЕЦПРОЕКТ: Защо е важен Березовски или За първия олигарх и следващите в списъка

Какво като е умрял, убит или каквото е станало там с Борис Березовски? Това със сигурност ще се питат онези, които биха предпочели спецпроектът на Супер 19’ да бъде посветен на Глория или отново на Николета Лозанова. ВЕДНАГА отговаряме – този човек е от хората, които определиха нашия живот, който политически наричаме преход. Заради него и такива като него сме изгубено поколение.

1989 г. ражда първите олигарси: в България - Илия Павлов, в Русия – Борис Березовски. Появата им естествено е невъзможна без съдействието на хората от отиващата си сестема. Защото те държат всички козове в тревожното време около падането на Берлинската стена и нежните революции в Източна Европа.
И в България, и в Русия начело застават хора, които хем са от върхушката на системата, хем изведнъж се превръщат в нейни врагове – Луканов и Елцин. И в България, и в Русия всичко се върти около газа.

Березовски, когато е на върха, отваря уста да лапне Газпром. Това става някъде в края на 1998 и началото на 1999 г. Березовски, без да пита стария президент, го прескача и направо

обявява на тогавашния бос на газовата империя Рем Вяхирев да се оттегля

в негова полза. Това е причината Елцин да охладнее към него, да насъска наследника си Путин и наследника на трона олигарх №1 Абрамович, и двамата създадени от Березовски, срещу техния духовен баща. Година по-късно Борис е изгонен от Русия. По ирония на съдбата Вяхирев, който наистина бе уволнен, но от Путин, си отиде от този свят на 13 февруари, а Березовски – месец по-късно.

Какво се случи в България? Луканов и Илия Павлов държаха газовата връзка със споменатата империя на Вяхирев и Кремъл. Скараха се. Политикът бе убит. А Павлов не се радва дълго на успеха си. Той бе

принуден да се откаже от газовия бизнес след атентат през 1999 г.

и граватиращата около неговата Мултигруп фирма Овъргаз на произведения от тази раздяла олигарх Сашо Дончев се отдели от неговата орбита. Още 4 години по-късно Павлов си отиде от този свят. И той, като Березовски, почти разорен. Остави след себе си дългове за стотици милиони и империя, която се разпадна за броени месеци. Днес вдовицата му Дарина живее от недостатъчна за размаха й рента и разпродава недвижимостите на фамилния тръст.
Покрай Березовски беше отгледана цяла кохорта

руски олигарси, някои от които си отгледаха от своя страна български

От споменатия вече Абрамович, изгонен също като духовния си баща от Русия в Англия, до нашия добър познат Майкъл Чорни, който днес твърди, че Березовски „не е имал никакво намерение да умира”. Не е тайна, че Чорни от своя страна породи немалко български олигарси – от Грашнов до Георги Гергов, включително наследилия Илия Павлов като олигарх №1 на България Емил Кюлев.

И той си отиде от този свят убит

Сега вече сигурно всички са наясно защо ни е пък толкоз да се поразровим в „живота и творчеството” на Березовски. За онези, които повече си падат по тънката част – нека са се вгледат внимателно в уникалния опит с дамите на Борис Абрамович и да си блъскат главите дали, шеговито казано, жената е най-добрия приятел на мъжа или точно наопаки.

Четете и разсъждавайте!

А любителите на евтини сензации нека вярват, че и Березовски като друг червен милиардер – Рупърт Мърдок, е поставил смъртта си, като е използвал двойник, а самият той е изчезнал незнайно къде.

Следва..

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Местят Мона Лиза, била...

Най-известната картина в целия свят – Мона Лиза на...

Няма коментари към тази новина !