Какво да очакваме от Sofia MENAR Film Festival

06.01.2014 15:10 | Видян 1700 пъти

Какво да очакваме от Sofia MENAR Film Festival

Sofia MENAR пътешества из непознати кътчета по света и нетрадиционни арт пространства.За втора година в програмата на Sofia MENAR Film Festival присъства селекцията за пътешественици „Керван Сарай”, в която зрителите ще могат да посетят непознати кътчета от африканския континет и Близкия изток, които остават скрити от погледите на обичайните туристи.

„Краят на пътя” кани зрителите заедно с двама от най-известните стенд-ъп комици на Лондон – Алексис Дабъс и Сай Томас, да предприемат едно вълнуващо пътуване по маршрут дълъг 6000 километра и включващ колоритните пейзажи на Мароко, Мавритания, Сенегал и Гамбия. Режисьорът Дан Прибан лично ще обясни какво е да пътуваш 20 000 км. в най-евтината кола на света през най-бедния континент, по време на българската премиера на филма му „С трабант из Африка”. Едно изпълнено с приключения пътуване от Либия до нос Добра Надежда, без резервни превозни средства и гаранции за щастлив край – само с два трабанта с двутактови двигатели.

„Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка” проследява околосветското пътуване на Александра Лис, която с помощта на сайта за разменно гостуване couchsurfing.org успява да посети 21 държави на 6 континента за 7 месеца. Във всяка една държава Александра приживява уникални мигове и се запознава отблизо с местните традиции, благодарение на своите домакини, които освен безплатен подслон й осигуряват и незабравими изживявания.
Подгответе се и за дълго чаканата премиера на голям екран на визуалния пир „Самсара”. Заснет за период от 5 години, в повече от 25 държави, „Самсара” ни пренася на свещени места, сред природни чудеса и скрити от човешките погледи тайнства.

За първи път Sofia MENAR ще представи секцията MENAR Contemporary, в която са включени 4 филма, представящи съвременното изкуство в региона. Отличеният на „Берлинале” „Изкуство/Насилие” е вдъховен от героите на „Алиса в Страната на чудесата“, пиесата на Самюъл Бекет „В очакване на Годо“ и древногръцката трагедия „Антигона“. Млади палестински актриси трябва да се справят с военното положение и неравенството между половете, насилието и тъгата, както на сцената, така и в живота. Те подхождат с неочаквано въображение в една брутална обстановка за да създадат своя артистичен бунт – живо и смело изобразяване на младото активно поколение в Палестина.

Носителят на наградата на „Дойче Банк” „В очакване на утрешния ден” предлага поглед към разцъфтяващата творческа култура в Ливан през призмата на десет ливански артисти. Чрез изкуството те са преодолели десетилетия на социална и политическа нестабилност и несигурностите на утрешния ден.  С мисъл и находчивост представените творци превръщат идеи, скици и пространство в живи и динамични произведения на изкуството.

„Моето тяло!” надниква зад кулисите на първата академия за модерни танци в Алжир.  В стремежа си да създадат мост между средиземноморските култури, хореографът Абу Лагра и неговата съпруга, танцьорката Навал Лагра основават училище за непрофесионални таланти.  За премиерата на новото представление „Nya”, семейството събира група от 10 мъже улични танцьори без каквито и да било квалификации. Документалният филм следи напредъка в работата и развитието на трупата в навечерието на световната премиера на „Nya” в Националния театър.

Скейтъри в Египет? Да, въможно е! „Скейтъри в Египет” е биографията на първия, и все още единствен, магазин за скейтъри в Египет. Когато в края на 90-те двамата братя Херауи получават първия си скейтборд, изпратен от Щатите, вече знаят, че животът им ще бъде отдаден на това – да развият скейт сцената в родния си град Александрия. Заредете се за спиращи дъха изпълнения от египетски скейтъри на фона на убийствен саундтрак и провокативни графити.

Sofia MENAR Film Festival се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на ИР Иран, Посолството на Държавата Палестина, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Френския център – София, Чешкия център – София, Гьоте инстутит – София, Институт Сервантес – София.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Захари Бахаров изпусна Икар-а, взе го...

Пенко Господинов измъкна под носа на Захари Бахаров...

Преди да я познавам ме дразнеше:...

Любимият на Гала Стефан Николов призна, че преди да я...

Няма коментари към тази новина !