Пуканките бъкани с ГМО

19.12.2013 16:40 | Видян 1437 пъти

Пуканките бъкани с ГМО

Голяма част от пуканките, които се продават на българския пазар вероятно са от генномодифицирана царевица. Това обяви от ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов.

Той уточни, че агенцията изпитва дефицит на финансов ресурс и лабораторен капацитет за идентифициране на ГМО продукти въобще, поради което ползва акредитирана лаборатория към Министерството на здравеопазването срещу заплащане, пише вестник ''Телеграф''.

Въпреки това, вчера проф. Моллов е издал заповед да се инспектира щателно търговията с царевица, както и да се установи има ли нерегламентирана продажба с налично, но необозначено ГМО, а резултатите ще се оповестят до дни.  През декември миналата година Агенцията за безопасност на храните конфискува от търговската мрежа 6,2 кг пуканки за микровълнова фурна със съдържание на ГМО.

Те бяха с вкус на сирене, внос от Чехия. Информацията за разпространение на пуканки с ГМО на българския пазар тогава постъпи по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF), но от българска страна бе направен опит да се скрие информацията.

Тя лъсна след парламентарно запитване, след което екс земеделският министър Мирослав Найденов призна за скандала.

Голяма част от пуканките, които се продават на българския пазар, вероятно са от генномодифицирана царевица

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !