ВАС: Андрей Слабаков е унизил в национален ефир гей обществото

14.12.2013 11:40 | Видян 2057 пъти

ВАС: Андрей Слабаков е унизил в национален ефир гей обществото

Популярният български режисьор Андрей Слабаков е виновен в подбуждане към тормоз и е подтиквал към дискриминация спрямо гейовете и хомосексуалните. Това постанови със свое решение Върховният административен съд. Така ВАС отмени решение на Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), която постанови, че Слабаков не е виновен по въпросните обвинения.

Предистория

През 2011 година гей активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев внесоха в КЗД жалба срещу Слабаков във връзка с негови изказвания в ефира на предаването „На инат“ по „Нова телевизия“ от 28.04.2011 г. В рамките на интервюто, попитан от водещия — анимираното магаре Марк О’Селски — за негово изказване от интервю пред друга медия, Слабаков заявява, че „гейовете са много по-вредни от тютюнопушенето”; „[...] разпространението на СПИН не е само заради наркоманите, което, както знаеме в некой държави е разрешено човек да се занимава с наркомания, но цигарите са много вредни… А освен това, да оставиме, че те разпространяват СПИН масово, тъй като не всички гейове са само хомосексуални, някой са и би-. Това не работи в интерес на обществото”.

По-нататък режисьорът споделя, че при свое посещение в Италия е получил покана да гостува на няколко гей сватби, но „слава Богу” не отишъл на нито една.

Заради изказването Стоянов и Добрев внасят жалба до КЗД. През април 2012 г. обаче КЗД излезе с решение в полза на ответника Слабаков. Основните аргументи на Комисията са, че предаването „На инат“ има хумористичен характер, както и че Слабаков е изразил лично мнение.

След обжалване от страна на активистите обаче през октомври 2012 година Административния съд София-град (АССГ) отхвърля аргументите на КЗД и връща преписката за ново произнасяне. От антидискриминационния орган обаче обжалваха решението, настоявайки, че осъществена дискриминация в изказванията няма.

Сега ВАС потвърждава решението на първоинстанционния АССГ, като установява „тормоз“ и „подбуждане към дискриминация“ в процесните изказвания на Слабаков. Нещо повече – решаващият състав отчита, че публичният начин, по който са направени изказванията – в национален телевизионен ефир – допринася за унизяването и обругаването на гей хората. Според Върховния съд „хумористичният характер на предаването сам по себе си не води до изключване на забраната за дискриминация“.

Източник: actualno.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Представиха скандален бански за дамите

Популярната марка Fashion Nova представи нов разголен...

Думата идиот идва от Древна Гърция и...

Думата идиот идва от Древна Гърция и означава - човек,...

Няма коментари към тази новина !