Почина актрисата Саша Филипова

09.12.2013 13:50 | Видян 2437 пъти

Почина актрисата Саша Филипова

Известната актриса Саша Филипова е починала тази нощ. Поклонението ще се състои утре, 10 декември, от 9 до 11 часа във фоайето на Драматично-куклен театър "Иван Радоев".

Дългогодишната прима на плевенската театрална трупа е позната на няколко поколения зрители. Сред най-интересните й роли са на героините й от "Тузлушка история" на К. Георгиев, "Пансион за кучета" на Юрий Дачев, "Боб" на Елин Рахнев, "Недоразумението" на Камю, "Бившата мис на малкия град" на Макдона, "Маркиза дьо Сад", "Любов необяснима", "В старо село накрай света" на Недялко Йорданов, "Различни хора" на Шукшин, "Дървеница" на Маяковски, "Опит за летене" на Радичков, "Топлината през ноември" от Яна Добрева. Снимала се е във филма "Летете с Росинант", припомня Всеки ден.

Само след броени дни актрисата щеше да отбележи 85-годишнината си, близо 6 десетилетия от които бе неизменно на сцената и изигра цялата световна класика. За своите почитатели, както и за театралната ни критика, Саша Филипова ще бъде помнена винаги като аристократката на българския театър. Тя бе удостоена и с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата - наградата „Златен век". Актрисата и доайен на Плевенския драматичен театър бе наградена и с орден "Св.св. Кирил и Методий" огърлие, за особено значимите й заслуги за развитието на културата и изкуството.

Снимка: Стандарт

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Няма коментари към тази новина !