Ретроспектива в памет на Федерико Фелини в София, 20 години след смъртта му

04.11.2013 13:20 | Видян 856 пъти

Ретроспектива в памет на Федерико Фелини в София, 20 години след смъртта му

В желанието си да отдаде почит на Федерико Фелини – известният италиански режисьор, който ни напусна преди 20 години, Италианският културен институт в София представя ретроспектива, посветена на неговите незабравими филми. Панорамата ще се проведе в София, между 5 и 28 ноември 2013 г. в рамките на Фестивала Киномания.

Фелини е бил карикатурист, сценарист и после режисьор. Считан е за един от най-големите и влиятелни кинодейци в историята на световното кино.

Ражда се в Римини на 20 януари 1920 г. и умира в Рим на 31 октомври 1993, няколко месеца след като получава Оскар за цялостно творчество. Това е петата статуетка след първите четири, получени за най-добър чуждестранен филм: „Пътят“ (1954), „Нощите на Кабирия“ (1957), „8 ½“ (1963) и „Амаркорд“ (1974). Освен тези награди, той получава много признания, между които Златна Палма за „Сладък живот“ (1960) и Златен Лъв за цялостно творчество на Фестивала във Венеция през 1985 г.

Неговото кино разказва за социалната действителност, смесена с неговото въображение и собствения му свят: клоуни, свещеници, корумпирани аристократи и палячовци от всякакъв вид, са само част от героите, които пресичат цялостното творчество на режисьор, който никога не е забравил ‘провинциалното ‘ си миналото и детските си мечти.

Кинопанорамата предлага внушителен списък от шедьоври, дело на маестрото от гр. Римини - иновативен и темпераментен творец на богатството на реалността. Входът е свободен. Филмите ще бъдат прожектирани в кино Одеон и Люмиер.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Фенка на Криско открадна...

Най-сексапилните снимки на Крисковица бяха откраднати....

Гала пред фалит, продава къщата си

Финансови трудности са налегнали ТВ ветеранката Гала,...

Няма коментари към тази новина !

*}