Майкъл Джаксън - по-жив от всякога

24.06.2013 13:45 | Видян 3400 пъти | Гласували 1

Майкъл Джаксън - по-жив от всякога

Едва ли има човек, който не е чувал за легендарният Майкъл Джаксън. Днес се навършват 4 години от внезапната му смърт през 2009.

Четири години отлетяха толкова неусетно, че за милионите фенове на Майкъл по цял свят, събитията от 25 юни 2009 сякаш са се случили вчера. Но днес, ТОЙ  изглежда по-жив от всякога. За да се уверите е достатъчно само да пуснете някой музикален канал. Веднага ще забележите неговите облекла, лентите на ръцете, бомбетата, движенията, фалцета, игривите викове… Съвременните изпълнители се надпреварват – кой ще направи „по-майкълски” клип.

Майкъл Джаксън е роден на 29 август 1958 година в Гари, Индиана, САЩ, в бедното семейство на Джоузеф и Катрин Джаксън. Едва ли родителите му са предполагали, че са дали живот на една личност, която ще промени и ще променя света на музиката през следващия половин век.
Някои хора са родени, за да бъдат звезди, за да бъдат в центъра на славата, за да бъдат под светлината на прожекторите. Може би няма по-автентичен пример за такъв човек от Майкъл.
Едва на 7 години, той вече е сред най-известните изпълнители в САЩ. Начинът, чувството, с които пее и се носи по сцената му печелят хиляди фенове.

През годините, в които е част от групата „The Jacksons”, заедно с останалите си петима братя, Майкъл е наричан  гений с невероятна музикална дарба. Тези години са изключително успешни, както за самата група, така и за самият Майкъл Джаксън.

1978 година се оказва повратна за кариерата на невръстния Майкъл. Тогава той се превъплъщава в ролята на Плашилото във филма “The Wiz”, в който си партнира с небезизвестната Даяна Рос. Тогава се запознава и с Куинси Джонс, който се съгласява да издаде първия му солов албум “Off The Wall”. Албумът достига невероятните за него време над 20 млн. продадени копия, печели му 3 награди на American Music Awards, както и „Грами” в категорията „най-добър R&B изпълнител”.

Успехът е огромен, но недостатъчен за Майкъл Джаксън и той обещава още по-голям за следващия си албум. Той заявява, че иска с композирани от него песни да се превърне в „Най-големия”, но тези му амбиции са посрещнати и приети с насмешка. Никой не предполага, какво ще се случи само няколко години по-късно.

Годината е 1982, месецът – декември. Издаден е вторият самостоятелен албум на Майкъл Джаксън – „Трилър”. Едва ли някой, а и самият Майкъл е предполагал, че „Трилър” ще се превърне в най-успешния и най-продавания солов албум на всички времена. Рекорд, останал ненадминат и до днес. „Трилър” поставя рекорд след рекорд с всяка изминаваща седмица. Той печели на Майкъл Джаксън рекордните 8 награди „Грами”, задържа се в топ 10 на Billboard 200, цели 87 седмици, като 37 от тях е на първо място. „Джаксън – манията” вече е факт. Друго амбициозно начинание на младият Майкъл е т.нар. кратък филм към песента „Трилър”, който е първото видео към песен, представящо кратка история, с реални участници. Към днешна„Трилър” е първият и единствен видеоклип, който се съхранява в американския национален филмов архив.

На 25 март 1983 година, Майкъл Джаксън прави първото изпълнение на живо на емблематичната си песен „Били Джийн”, по време на което изумява света. Тогава прави и „премиера” на танцовата стъпка – лунна походка, превърнала се в негова запазена марка.
Цял свят е луд по Майкъл Джаксън. Всеки носи емблематичното яке от краткия филм към „Трилър”, деца и възрастни имитират движенията на Майкъл.

През 1987 година, Майкъл показва, че няма намерение да се осланя на стари успехи и реализира третият си солов албум - „BAD”. Не успява да надмине успехът, поставен с „Трилър”, но албумът му ражда едни от най-великите му хитове като "I Just Can't Stop Loving You", "Bad", "The Way You Make Me Feel", "Main in the Mirror" и "Dirty Diana". Моментът е подходящ, Джаксън да стартира и свое световно турне – „BAD World Tour”. Съвсем закономерно, рекордите продължават.

Най-значимият обаче е този в книгата на Гинес. Майкъл изнася общо 123 концерта пред над 4,4 млн. души, а общите приходи от обиколката са 125 милиона долара - постижение, записано моментално в Гинес. В книгата на рекордите влиза и уникалната цифра от 504 хиляди посетители на едва 7 спектакъла на стадион "Уембли" в Лондон, при заявено желание на над 1,5 милиона фенове, което значи, че е можел да напълни  „Уембли” цели 20 пъти. На третият от 7-те концерти на „Уембли” (на 16 юли), специални гости са Принцеса Даяна и Принц Чарлз.

Успехите на Майкъл продължават и в следващото десетилетие. Феновете тръпнат в очакване да се появи на телевизионния екран, да посети държавата им, за да го зърнат за момент.
Майкъл Джаксън не беше просто изпълнител. Той умееше да обединява хората, да ги учи как да бъдат по-добри.

„…музиката му притежаваше допълнителен слой от необяснима магия, която не просто събуждаше у хората желание да танцуват, а ги караше да вярват, че могат да летят, да се осмелят да мечтаят, да бъдат всичко, което поискат. Така правят героите. А Майкъл Джаксън беше герой. Той пълнеше стадиони по цял свят, продаваше стотици милиони копия от албуми, вечеряше с премиери и президенти…”

 

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Прекрасни дни на Вим Вендерс в кината...

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ДНИ" влиза в...

Няма коментари към тази новина !