Най-богатият крал с най-богати поданици

11.06.2013 15:45 | Видян 4030 пъти

Най-богатият крал с най-богати поданици

Норвегия, която неслучайно не е член на Европейския съюз, защото няма какво да вземе от него, а би давала много на бедните "роднини", е държавата с най-висок стандарт на Стария континент. Всичко е въпрос на късмет. Когато комшиите датчани освобождават най-голямата страна в Скандинавия, на всичко отгоре й оставят и наследство. Изключително богата акватория на Северно море с огромни залежи на петрол. Така правят "робите" си най-богати в Европа, пише Супер 19'.

По ирония на съдбата днес кралят на Норвегия Харалд Пети е монархът с най-висока заплата – 42,7 милиона евро, а „колежката” му от Дания Маргрете Втора е втората отзад напред в ранглистата с 4 пъти по-малко – 13,2 милиона евро годишна рента.

Богаташ номер едно сред кралете управлява богати поданици. И затова, докато още лично управляваше автомобила си, чинно си плащаше глобите за превишена скорост, както апропо прави и събратът му по съдба от съседна Швеция Карл Густав.

Харалд е набор на Симеон и в своята буйна младост свалят едни и същи принцеси. За наша гордост обаче, богаташът днес изглежда доста по-зле от нашия цар.

Двамата си прилиичат и по още нещо – принудени са били да бъдат изгнаници. По време на фашистката окупация на своята страна малкият принц живее в Съединените американски щати. Образованието си пък завършва в британския Оксфорд. Става крал едва на 54 години. Преди да сложи короната, той има противоречива слава.

В средите на аристокрацията някои не го приемат заради едно роднинство. Харалд е потомък на Жозефина – жената на Наполеон Бонапарт. А този император, както е известно от историята, не произхожда от съсловието на синята кръв, а е обикновен селянин от остров Корсика. Втората причина е фактът, че през бунтовната 1968 г., когато младите хора на Европа въстават срещу следвоенния свят, за да го променят, бъдещият крал взема за съпруга "редова гражданка" на име Соня Харалдсен.  Сънародниците му обаче го обичат, защото не само е олимпиец на страната си и доста успешно се състезава във ветроходството, както своя испански събрат Хуан Карлос, но дори и носи флага на страната на игрите в Токио през 1964 г. Неговият екипаж е на супер ниво и дори успява да вземе световна титла, вярно – златото от олимпиада му се изплъзва. Харалд печели битката с рака.

Преди десет години той признава проблема си пред цялата нация и тя застава като един зад него. Коварната болест го атакува на изключително болезнено място – пикочния мехур. Кралят успява да победи като мехурът е заменен с изкуствен. Четири месеца Харалд е на ръба, но успява да се справи. Докато е "извън строя" в буквален и преносен смисъл, суровият викинг поверява регенството на сина си Хокон, който се очаква съвсем скоро да поеме короната.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Няма коментари към тази новина !