Първото дете на Кейт и Уилям може да не наследи британския трон

10.06.2013 16:00 | Видян 2703 пъти

Първото дете на Кейт и Уилям може да не наследи британския трон

Британският трон може да не бъде наследен от първото дете на принц Уилям и съпругата му Кейт заради правна спънка в Канада, съобщи британското издание "Дейли Експрес".

Усилията на Великобритания да промени закона за наследяване в 16-те държави членки на Общността на нациите, на които кралица Елизабет II е държавен глава, бяха осуетени. Ако оспорването в съда успее, това ще означава, че евентуална първородна дъщеря ще загуби правото си да наследи трона за сметка на по-малък брат.

Промените в закона, предложени от управляващата коалиция във Великобритания, получиха одобрението на всички страни, на които кралицата е държавен глава, начело с Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Но професорите Жанвив Мотар и Патрик Тайон, конституционни експерти в университета Лавал в Квебек, завели дело пред Върховния съд в Квебек в петък. Те твърдят, че канадското правителство е действало неконституционосъобразно, тъй като не е поискало одобрението на всички десет провинции в страната, преди да се съгласи с промените. Според тях новите закони за наследяването не позволяват на католик или друг неангликанец да стане монарх в нарушение на Хартата за правата и свободите на Канада.

Делото, което се очаква да продължи между шест месеца и пет години, може да осуети усилията на лидерите на Общността на нациите да променят закона бързо, пише 24 часа.
 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Всичко, което можеш да си представиш...

Всичко, което можеш да си представиш е истинско....

Руска рулетка с шотове и как се...

Новите епизоди на кулинарното предаване „Черешката на...

Няма коментари към тази новина !