Христо Мутафчиев представи филма "Миграцията на паламуда" на фестивала "Златната липа"

04.06.2013 09:45 | Видян 3041 пъти

Христо Мутафчиев представи филма

Актьорът Христо Мутафчиев, който е и председател на Съюза на артистите в България, представи на зрителите и гостите на международния кинофестивал „Златната липа“ в Стара Загора филма „Миграцията на паламуда“. След прожекцията на филма публиката посрещна на крака и с аплодисменти Христо Мутафчиев и младия актьор Владимир Зомбори.

„За съжаление, „Миграцията на паламуда“ беше последен филм за моя колега и приятел Велко Кънев. Той можеше да бъде последен и за мен. Днес съм щастлив, че имам възможност да бъда част от първото издание на новия форум за европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора. Благодаря за позитивното отношение към новото българско кино. То има нужда от вашата подкрепа“, каза Христо Мутафчиев пред препълнената зала на операта в града на липите.       

"Миграцията на паламуда” е съвременна българска комедия, която разказва за двама бащи и техните синове, които се борят с живота „като прасета с тикви". Начините, по които оцеляват двете двойки, са рядко срещани и много комични. Когато в края на филма те стигат точно там, откъдето са тръгнали, всъщност до никъде, вместо с униние, те се изпълват с упование и сила, защото са заедно и се подкрепят и обичат, а миграцията на паламуда от Черно море в река Янтра е факт, и догодина в реката „ще бъка от паламуд". „Миграцията на паламуда" е филм за човешката надежда, колкото и нелепа да изглежда тя понякога.

Екипът на филма "Миграцията на паламуда" е впечатляващ. Режисьор и сценарист е Людмил Тодоров, познат на българските зрители с филми като "Любовното лято на един льохман", "Емигранти" и "Шивачки". Оператор е майсторът с международно признание Рали Ралчев.
В главните роли са Христо Мутафчиев, Ицко Финци, Стефан Вълдобрев и Велко Кънев (1948-2011). Ролите на по-младите герои във филма се изпълняват от дебютанти в киното и млади надежди като Владимир Зомбори, Никола Стоянов и Александър Сано. В женските роли са Гергана Стоянова, Анастасия Неделчева и Ирина Първанова.

„Миграцията на паламуда“ е първата българска кино лента, която беше прожектирана на дебютното издание на международния филмов фестивал „Златната липа“, който се провежда в гр. Стара Загора от 1-ви до 5-ти юни с подкрепата на община Стара Загора.

Кметът на община Стара Загора г-н Живко Тодоров и директорът на фестивала „Златната липа“ г-жа Магдалена Ралчева разговаряха с председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев за очакванията и перспективите пред кинофестивала „Златната липа“ и за значението на новото българско кино в него. Първото издание на „Златната липа“ е само първата крачка към една нова традиция за новото европейско кино. Желанието на община Стара Загора и на организаторите на фестивала е да се работи за разгръщането и популяризирането на европейското кино.

Българските актьори и българското кино, което е във възход през последните няколко години, ще имат още един форум да мерят сили с колегите си от други европейски държави, стана ясно след тристранната среща.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

НиЛо лъсна чисто гола след раждането

Николета Лозанова отново привлече вниманието с...

Разкриха причината за смъртта на...

Shifty Shellshock, фронтменът на Crazy Town, почина от...

Няма коментари към тази новина !